Turkmenistānā jau 50 gadus liesmo Elles vārti; Berdimuhamedovs grib tos apdzēst (10)

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Alexander Vershinin/AP

Turkmenistānā jau 50 gadus liesmo par Elles vārtiem iesauktais Darvazas gāzes krāteris Karakuma tuksneša vidū. Taču Turkmenistānas diktators Gurbanguli Berdimuhamedovs paziņojis, ka plāno apdzēst tūristu iecienīto objektu.

Berdimuhamedovs sestdien valsts televīzijā deva rīkojumu apdzēst liesmojošo krāteri, šādu lēmumu pamatojot ar tā nodarīto ekoloģisko kaitējumu un iespējamajām ekonomiskajām problēmām.

Foto: Alexander Vershinin/AP

Krāteris "atstāj negatīvu iespaidu gan uz vidi, gan arī uz tuvumā dzīvojošo cilvēku veselību", pauda Berdimuhamedovs. 

"Mēs zaudējam vērtīgus dabas resursus, no kuriem varētu gūt vērā ņemamu peļņu, ko varētu izmantot mūsu tautas labklājības veicināšanai," viņš uzsvēra.

Elles vārti atrodas nepilnu 300 kilometru attālumā no Turkmenistānas galvaspilsētas Ašgabatas. Tas ir apmēram 60 metrus plats un 20 metrus dziļš.

1971. gadā ģeologi šajā vietā mēģināja izveidot gāzes urbumus, tomēr tas neizdevās, jo, uzduroties kavernai, iegruva zeme un izveidojās krāteris. Lai izplūstošā gāze nenogalinātu apkārtējo dzīvību, ģeologi nolēma gāzi aizdedzināt. Bija plānots, ka tā izdegs dažu dienu laikā, taču liesmas krāterī nav apdzisušas vēl pēc pusgadsimta.

Ekscentriskais diktators Berdimuhamedovs 2010. gadā pirmoreiz lika apdzēst elles vārtus, taču līdzšinējie mēģinājumi nav vainagojušies panākumiem. 

2018. gadā Berdimuhamedovs centās uzspodrināt Elles vārtu tēlu, liekot tos pārsaukt par "Karakuma spīdekli". Gadu vēlāk viņš lielā ātrumā pikapā braukāja apkārt Elles vārtiem - tas bija viens no viņa ekscentrisko piedzīvojumu video, kas tika demonstrēts valsts televīzijā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu