Skotija plāno attaisnot tūkstošiem “raganu” (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Raganu dedzināšana uz sārta
Raganu dedzināšana uz sārta Foto: Wikimedia Commons

Skotijas valdība spērusi soli tuvāk, lai attaisnotu teju 4000 cilvēku, kuri starp 16. un 18. gadsimtu Skotijā tika apsūdzēti par buršanos, ziņo Londonas izdevums “The Times”.

Starptautiskajā sieviešu dienā 2020. gadā Skotijas raganu grupa izveidoja kampaņu, kurā lūdza Skotijas parlamentu attaisnot un pieminēt nepatiesi apsūdzētās raganas. Kampaņas organizatoriem izdevās savākt vairāk nekā 3400 atbalstītāju parakstus, tāpēc 2021. gada beigās amatpersonas paziņoja, ka tuvākajos mēnešos izsludinās formālu atvainošanos.

Raganu medības Eiropā norisinājās aptuveni no 1450. līdz 1750. gadam. Bailes no velna, sabiedrības nemieri un masu histērija tikai veicināja apsūdzības un tiesu darbus.

Visbiežāk par raganām tika apsūdzētas neprecētas sievietes vai atraitnes.

Skotijā raganu medības bija īpaši skarbas. 2003. gada pētījumā atklāts, ka starp 1563. un 1735. gadu valstī par buršanos tika apsūdzēti 3837 cilvēki. 80% no tiem bija sievietes. Vairāk nekā puse – vecākas par 40 gadiem.

Kampaņas vadītāji līdz ar attaisnošanu lūdz arī izveidot nacionālu piemiņas vietu, kas būtu veltīta šiem apsūdzētajiem, spīdzinātajiem un bieži vien nogalinātajiem cilvēkiem. Aplēsts, ka noslepkavota tika aptuveni trešā daļa no apsūdzētajiem. Lielākā daļa no tiem tika pakārti, vēl pirms sadega uz sārta, tomēr daudzi tika sadedzināti dzīvi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu