"Citadele": Arvien vairāk cilvēku iegulda naudu finanšu aktīvos (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a.
Izkārtne pie AS "Citadele banka" ēkas Republikas laukumā 2a. Foto: Paula Čurkste/LETA

Ieguldīt finanšu aktīvos sākusi arvien plašāka sabiedrības daļa pretēji līdz šim novērotajam, kad uzkrājumi un investīcijas koncentrējās galvenokārt nelielas daļas turīgāko iedzīvotāju rokās, liecina bankas "Citadele" meitassabiedrības "CBL Asset Management" dati par 2021.gadu.

Privātpersonu iekrājumu tendencei pozitīvi attīstoties jau vairāk nekā desmit gadus, arī 2021.gads nav bijis izņēmums - "Citadeles" klientu uzkrājumos arī pērn fiksēts pieaugums 15% apmērā, un vidējie uzkrājumi pārsniedz 4000 eiro, taču arvien plašāka sabiedrības daļa lielākus uzkrājumus sākuši veidot ieguldījumos, kas saistīti ar finanšu tirgiem.

2021.gada pirmajos 11 mēnešos par 14% pieaudzis kopējais iekrājumu apjoms tādos finanšu tirgus instrumentos kā pensiju trešajā līmenī, uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā, kā arī ieguldījumos akcijās, obligācijās un ieguldījumu fondos.

Aizvadītajā gadā palielinājies arī to "Citadeles" klientu skaits, kas sākuši ieguldīt akcijās, obligācijās vai ieguldījumu fondos - šādu klientu kļuvis par 15% vairāk, bet par 8% pieaudzis to cilvēku skaits, kas veikuši iemaksas pensiju trešajā līmenī.

Kopumā joprojām lielākā iekrājumu koncentrācija ir salīdzinoši nelielā iedzīvotāju daļā - līdzīgi kā kopējā Baltijas tirgū, arī "Citadelē" aptuveni 15% klientu pieder 85% uzkrājumu, taču šī tendence pamazām zaudē savu spēku. Turīgāko klientu uzkrājumi finanšu aktīvos ir nedaudz samazinājušies, bet lielāks uzkrājumu pieaugums novērojams iedzīvotājiem, kuriem pirms 2020.gada uzkrājumu nebija, vai arī tie bija salīdzinoši mazāki, piemēram, 4% izveidojuši uzkrājumus, lai gan tādu iepriekš nav bijis.

"CBL Asset Management" valdes priekšsēdētājs Kārlis Purgailis uzskata, ka pozitīvi ir tas, ka arvien plašāka sabiedrības daļa iegulda finanšu aktīvos, bet turīgo klientu iekrājumu mazināšanos varētu skaidrot ar to, ka daļa veic ieguldījumus nekustamajos īpašumos.

Kā liecina "CBL Asset Management" datu analīze, termiņnoguldījumi tradicionāli ir iecienīti iedzīvotājiem vecumā ap 60, bet par gaidāmo pensiju sāk aizdomāties un iemaksas trešā līmeņa uzkrājumos veikt ap 50 - 53 gadu vecumu. Uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas klientu vidējais vecums ir ap 48 gadiem, bet investīcijas akcijās vai ieguldījumu fondos ierasti veic jaunāki cilvēki.

"CBL Asset Management" ar investīciju portfeļu pārvaldīšanu nodarbojas kopš 2002.gada, bet 2003.gadā kompānija sāka pārvaldīt valsts fondēto pensiju uzkrājumus.

Pēc aktīvu apmēra banka "Citadele" ir otra lielākā banka Latvijā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu