Raidījums: Daudziem augsta līmeņa VID priekšniekiem nāksies atstāt savus posteņus (36)

CopyLinkedIn Draugiem X
Dace Pelēkā.
Dace Pelēkā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pagājušā gada pavasarī Valsts ieņēmumu dienesta Iekšējās drošības pārvalde par sistemātisku kukuļņemšanu aizturēja 20 Terehovas muitas punkta darbiniekus. Tā ir lielākā negodīgu ierēdņu aizturēšanas operācija VID vēsturē. Iestādi uzraugošā Finanšu ministrija gaidīja, ka dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme pēc notikušā reformēs muitas vadību, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Šonedēļ Jaunzeme ķērusies pie amatu pārdales Ieņēmumu dienestā. Posteņus būs jāatstāj daudziem augsta līmeņa priekšniekiem - arī Nodokļu un muitas policijas pārvaldes priekšniekam Kasparam Podiņam un ietekmīgajai ģenerāldirektores vietniecei Dacei Pelēkajai, bet muitas vadību Jaunzemes plāno mainīt minimāli. Cits amats būs tikai vienai Muitas priekšnieka vietniecei.

Uzsākot 2022.gadu, VID pārvalžu vadītāji un viņu vietnieki saņēma vēstules ar iedvesmojošu virsrakstu “Par jauniem izaicinājumiem profesionālajā karjerā”.

Posteņus būs jāatstāj Ģenerāldirektora vietniecei, Nodokļu pārvaldes direktorei Dacei Pelēkajai, Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktoram Kasparam Podiņam, Juridiskās un pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldes direktorei Ingai Brutānei, Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktorei Santai Garančai. Dokumentā VID vadītāja poētiski apraksta kas ir rotācija, ka izmaiņas nepieciešamas efektivitātes paaugstināšanai un to, ka katru no 18 amatpersonām tuvāko nedēļu laikā aicinās uz pārrunām.

Amatpersonu rotācijas Valsts ieņēmumu dienestā rosināja Finanšu ministrija. Tā lūdza dienestam līdz februāra vidum sagatavot ierēdņu amatu mainīšanas plānu un gaidīja, ka tos saskaņos ar ministru Jāni Reiru.

Tomēr Jaunzeme pati izvēlējusies, kurus darbiniekus mainīs.

Pavasarī VID Iekšējās drošības pārvalde Terehovas muitas punktā par sistemātisku kukuļņemšanu no kontrabandistiem aizturēja 21 muitnieku. Šobrīd lietas jau nodotas tiesā. Neviena augsta muitas amatpersona pie atbildības nav saukta, un arī amatu rotācija muitai ies secen.

Ministru Reiru saniknojusi VID nupat pabeigtā disciplinārlieta par Muitas pārvaldes priekšnieka Raimonda Zukula iespējamo atbildību par Terehovas muitnieku sistemātisko kukuļņemšanu. Zukuls muitā ar piecu gadu pārtraukumu strādā no 2000. gada. 2016 .gadā viņš ieguva Muitas pārvaldes priekšnieka vietnieka amatu, bet nu jau divus gadus ir muitas vadītājs. Lai gan ministrs uzskata, ka ilgstošais darbs muitas vadībā rada atbildību par gadiem ilgušo korupciju uz robežas, VID viņa darbā trūkumus neatrada. Tieši pretēji – pārbaudē atklāts, ka, divu gadu laikā vadot Muitas pārvaldi, pievērsta liela uzmanība korupcijas risku mazināšanai. Zukuls arī esot palīdzējis Iekšējās drošības pārvaldei negodīgo darbinieku aizturēšanas operācijā, tāpēc Jaunzeme viņu nemainīšot.

Ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore amatu pārdali ar noziegumiem muitā nesaista. Viņa uzsver nepieciešamību nodrošināt amatpersonu profesionālo attīstību un karjeras izaugsmi.

VID savā kontā sociālajā tīklā "Facebook" svētdienas vakarā pavēstīja, ka ziņotais par to, ka VID paredzēts rotēt augsta ranga amatpersonas Daci Pelēko, Kasparu Podiņu, Ingu Brutāni un Santu Garanču, neatbilst patiesībai.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu