Februārī darbu sāks aptuveni 1400 depozīta punktu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

1. februārī Latvijā darbu sāks aptuveni 1400 depozīta punktu, kas nozīmē, ka viens depozīta punkts sākotnēji būs vidēji 1358 iedzīvotājiem. Taču pieņemšanas tīkls tiks paplašināts, TVNET pastāstīja depozīta sistēmas ieviesēja Latvijā SIA "Depozīta sistēmas operators" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis..

Latvijā depozīta iepakojuma punktu pārklājums kopumā vērtējams ļoti pozitīvi, lai arī nav izslēgtas situācijas, kad kādā mazāk apdzīvotā vietā vai ciemā tie atradīsies tālāk no dzīvesvietas.

Viņš skaidroja, ka atbilstoši Iepakojuma likumam pienākums slēgt līgumu ar "Depozīta iepakojuma operatoru" ir visām tām tirdzniecības vietām, kuras atrodas valstspilsētās un to tirdzniecības zāles platība ir 300 kvadrātmetru vai vairāk, kā arī tām tirdzniecības vietām, kuras atrodas citās administratīvajās teritorijās un to tirdzniecības zāles platība ir 60 kvadrātmetru vai vairāk.

"Latvijas depozīta sistēmai jau likumdošanas pamatos ir noteikts pamatprincips "kur nopērc, tur nodod". Depozīta iepakojuma pieņemšanas tīkls ir pietuvināts veikalu tīklu izklājumam Latvijā, savukārt veikalu tīkli ir pakārtoti apdzīvotībai," sacīja Stūrītis, norādot, ka tādēļ gadījumi, kad kādā mazāk apdzīvotā vietā vai ciemā depozīta punkts atradīsies tālāk no dzīvesvietas, nav izslēgti.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka depozīta punktu pārklājums Latvijā kopumā vērtējams ļoti pozitīvi - šogad 1.februārī darbību sāks aptuveni 1400 depozīta punktu, kas nozīmē, ka viens depozīta punkts sākotnēji būs vidēji 1358 iedzīvotājiem. Taču pieņemšanas tīkls šogad tiks paplašināts, tādēļ šis rādītājs vēl uzlabosies.

Viņš arī salīdzināja Latvijas situāciju ar Lietuvu, kur, pēc Stūrīša teiktā, viens depozīta punkts paredzēts uz vidēji 1650 iedzīvotājiem.

Tāpat viņš atgādināja, ka, neskatoties uz likumā noteiktajiem kritērijiem, jebkuram tirgotājam ir iespēja kļūt par depozīta sistēmas dalībnieku un noslēgt līgumu ar "Depozīta iepakojuma operatoru".

Jau vēstīts, ka depozīta sistēma Latvijā sāks darboties šā gada 1.februārī. Depozīta sistēmā varēs nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visa veida alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam būs jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas varēs saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums būs iztukšots.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu