Daudzi cilvēki nebūtu ar mieru ēst laboratorijā izaudzētu gaļu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Laboratorijā izaudzēta gaļa
Laboratorijā izaudzēta gaļa Foto: Reuters/ScanPix

Laboratorijā kultivētai gaļai ir potenciāls būt dabai daudz draudzīgākai nekā gaļai, kas iegūta ar tagadējām metodēm, tomēr jaunā pētījumā atklāta kāda problēma: daudziem cilvēkiem ideja par tādas gaļas ēšanu nešķiet pieņemama.

Šeit mēs runājam par gaļu, kas izaudzēta laboratorijā no īstu dzīvnieku muskuļu šūnām. Eksperimentos, kuros piedalījās 1587 brīvprātīgie, 35% gaļēdāju un 55% veģetāriešu paziņoja, ka viņiem laboratorijā izaudzētu gaļu būtu pretīgi pat pagaršot.

Riebuma pamatā lielu lomu spēlēja laboratorijā izaudzētas gaļas šķietamais nedabiskums, tāpēc pētnieki uzskata, ka ir krietni jāpiestrādā pie tā, lai izmainītu cilvēku attieksmi pret tāda veida produktu.

“Laboratorijā audzēta gaļa kā jauns produkts, ar kuru cilvēks nekad iepriekš nav saskāries, varētu radīt nepatiku tāpēc, ka tā šķiet tik nedabiska un nepazīstama, kā arī potenciāli pretīga,” rakstīts pētījumā.

Savākuši brīvprātīgos gaļēdājus un veģetāriešus, zinātnieki veica virkni testu, pārbaudot dalībnieku attieksmi pret laboratorijā kultivētas gaļas ēšanu. Pirms tam dalībniekiem tika paskaidrots, kā šāda gaļa tiek izaudzēta.

Pētījuma dalībnieki tika aptaujāti arī par to, kas tieši viņiem nepatīk laboratorijā kultivētā gaļā. Piemēram, tas, ka tā šķiet mākslīga, vai tas, ka ēdot neliktos, ka tiek ēsts dzīvnieks.

"Joprojām jāpaveic daudz cīņā ar domu, ka laboratorijā kultivēta gaļa ir nedabiska. Tāds viedoklis bija lielākajai daļai brīvprātīgo," raksta pētnieki.

Ja mēs spētu pašreizējās gaļas iegūšanas metodes aizstāt ar laboratorijā kultivētu gaļu, tad ievērojami samazinātos siltumnīcefekta gāzu līmenis atmosfērā. Turklāt samazinātos arī infekcijas slimību uzliesmojumi dzīvnieku vidū.

Laboratorijā kultivēta gaļa pagaidām nav pieejama daudzās vietās, kaut arī ir skaidrs, ka tā noteikti ir mūsu nākotne.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Environmental Psychology”.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu