Protesti pieminekļa atklāšanā – kas rīkoja, kas svilpa un no kā iedvesmojās? (117)

Evita Puriņa
, RE:BALTICA/RE:CHECK
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Pēc tam, kad disidenta Gunāra Astras pieminekļa atklāšanas laikā tika izsvilptas amatpersonas, sociālajos medijos izplatījās apgalvojumi, ka to darīja tauta, nevis antivakseri, kā vēstot mediji. Vai tā ir? Kas bija galvenie protesta dalībnieki, kas to organizēja un kāda ir viņu saikne ar līdzīgiem svilpējiem Lietuvā?

Pieminekļa atklāšanas pasākumā 20.janvārī Valsts prezidenta Egila Levita un tieslietu ministra Jāņa Bordāna uzrunu laikā vairāki sanākušie svilpa un izkliedza dažādus saukļus, piemēram, “Kauns!”, “Brīvību!”, “Fašisti!”. Gan pašu svilpēju, gan viņu atbalstītāju sociālo mediju kontos tiek virzīts naratīvs, ka pasākumā tauta protestējusi pret “valdošo režīmu” un amatpersonu patvaļu, savukārt Bordāns un Levits esot bēguši no tautas. Piemēram, kādā populārā ierakstā pat teikts:.

“Es tā īsti nesapratu. Tauta izsvilpa dažus mērgļus, bet ziņu dienests saka, ka tie esot bijuši antivakseri. ??? Kāds te sakars ar antivakseriem??? Tos dažus izsvilptos nemīl ne tikai antivakseri, bet tauta kopumā.”

Kāpēc mediji ziņoja, ka pasākumu traucēja vakcinācijas pretinieki vai daži indivīdi, nevis tauta? Pirmkārt, pasākums nepulcēja plašus tautas pūļus. Otrkārt, svilpēju un kliedzēju vidū tiešām redzami vairāki cilvēki, kas līdz šim aktīvi izplatījuši vakcīnu melus, nolieguši pandēmijas esamību un piedalījušies dažāda veida protesta akcijās pret ierobežojumiem. Vēl citi viņu sabiedrotie pasākumu filmēja un ierakstus vēlāk izvietoja sociālo mediju kontos. Nav arī pamata teikt, ka protestēja visi pasākuma apmeklētāji. Pašu filmētāju uzņemtajos video redzams, ka vairāki atnākušie aicina protestētājus rimties, sakot, ka brīvības cīnītāja Astras pieminekļa atklāšana šādām aktivitātēm nav īstā vieta un laiks.

Kas organizēja svilpšanu?

Ticamāko atbildi sniedz Facebook lapa, kuras nosaukumā likts boikota partijas vārds. Lursof datu bāze liecina, ka šāda oficiāli reģistrēta organizācija nepastāv. Tās līderis ir Roberts Raimo, kurš savulaik bija kādreizējā Latvijas Zaļās partijas Rīgas nodaļas vadītāja Valentīna Jeremejeva uzticamākais sabiedrotais. Abi bija arī biedrības Tautas varas fronte valdes locekļi. Pirms gada tiesa aizliedza Tautas varas frontes darbību. Ar lūgumu prokuratūrā izvērtēt organizācijas aktivitātes bija vērsies Valsts drošības dienests, pamatojot, ka nodibinājums sistemātiski neievēro tiesību normas un uz to publiski aicina arī citus, radot riskus sabiedrības veselībai un vispārīgu valsts un sabiedriskās drošības apdraudējumu. Abu gaitas, kā noprotams no viņu sociālo mediju kontiem, jau vairākus mēnešus ir šķirtas. Kā lasāms Raimo vadīto boikotētāju lapā, šī “kustība” ir cīņas turpināšana “daudz nopietnākā līmenī”. Cīņa “ar Covid neprātu” ir viens no tās uzdevumiem līdzās vēlēšanu boikotam un “tautvaldības valsts” izveidei.

Boikotētēju Facebook lapā pieminekļa atklāšanas pasākums visādi tika reklamēts vēl pirms tā norises, liekot manīt, ka paredzēti protesti. Kādā lapas ierakstā, piemēram, bija teikts: “Rīt policijai liels izaicinājums. Izdzenāt Tautas pretošanās kustības dalībniekus G.Astras pieminekļa atklāšanā vai nē.”

Pasākuma priekšvakarā Raimo šajā lapā arī publicēja tiešraidi no tobrīd vēl aizsegtā piemienekļa atrašanās vietas, kur bija pulcējušies daži viņa domubiedri. Atklātu aicinājumu nākt izsvilpt amatpersonas lapa nepublicēja, taču, kad uz to komentāros mudināja kāds cits, lapas administrators komentāru atzīmēja ar “like”.

Re:Check vēlējās arī Raimo pašam pajautāt, vai un kā viņš organizējis svilpējus, taču viņš uz telefona zvaniem un ziņām neatbildēja.

Sadarbojās ar līdzīgiem svilpējiem Lietuvā

Savukārt kādā Telegram grupā jau pasākuma dienas rītā bija norādīts uz līdzīgu svilpšanu Lietuvā. Anonīms ieraksts vēstīja: “Tā ir liela nelietība, ka represīva režīma pārstāvji grib atklāt pieminekli disidentam. Lietuvieši 13.janvārī izsvilpa represīva režīma pārstāvjus, kas gribēja iegūt politisko kapitālu no 1991. gada notikumiem.”

Lietuvā šogad 13.janvārī notika piemiņas pasākums, atceroties brīvības cīņas pirms 31 gada. Pēc policijas aplēsēm pasākumā piedalījās ap 2500 cilvēku. Kad uzrunas teica Seima priekšsēdētāja Viktorija Čmilīte-Nilsena un premjerministre Ingrīda Šimonīte, atskanēja svilpieni un skaļi saucieni. Kā raksta Lietuvas sabiedriskā medija portāls, viens no protestu rīkotājiem bija Raimonds Grinevičs – Lietuvas ģimeņu kustības līderis un vakcīnu pretinieks. Viņš medijiem stāstījis, ka protestētāji ieradušies Viļņā, lai iebilstu pret obligāto vakcināciju strādājošajiem un Covid sertifikātiem un prasītu valdības atkāpšanos.

Šogad 15.maijā minētais Grinevičs un viņa biedrība Viļņā kopā ar citiem aktīvistiem, kuru vidū vairāki līdz šim pievērsuši kaimiņvalsts drošibas dienestu uzmanību, arī organizēja vērienīgu gājienu tradicionālo ģimeņu aizstāvībai. Dalībnieku vidū bija arī Raimo un Jeremejevs, kas “pārstāvēja Latviju”. Arī Lietuvas sabiedriskais medijs secināja, ka Raimo ir kontakti ar minēto Lietuvas ģimeņu kustību.

Kas vēl piedalījās?

Raimo kādreizējais sabiedrotais Jeremejevs Astras pieminekļa atklāšanā nebija redzams. Taču pēc pasākuma viņš savos sociālo mediju kontos ievietoja video, kurā stāstīja, ka “tauta viņus izsvilpoja” un amatpersonām “nācās bēgt no tautas”.

Pieminekļa atklāšanas pasākumā Raimo bija redzams kopā ar Kasparu Lasi. Kādā brīdī, piemēram, Raimo intervēja, bet Lasis filmēja. Lasis pandēmijas noliedzēju vidū kļuva pamanāms pagājušoziem, kad ar kameru rokās staigāja ap slimnīcām, mēģinot pierādīt, ka tajās nav pacientu un Covid-19 statistika esot safabricēta. Līdzīgas darbības viņš atkārtoja šoruden. Lasis arī bija viens no aktīvākajiem Satversmes oriģināla meklētājiem un tāpat stāstīja, ka tikai Saeima drīkst izdot normatīvos aktus, tāpēc valdības noteiktajiem ierobežojumiem neesot juridiska spēka. Šā gada oktobrī pēc jauns.lv ziņām vairākkārt tiesātais Lasis braucienā pa Latvijas pilsētām pavadīja Saeimas deputātu Aldi Gobzemu, kurš arī regulāri apšaubījis pandēmiju un noliedzis vajadzību vakcinēties.

To, ka apmeklējis pasākumu, savā kontā atzīmēja arī Vjačeslavs Kataļikovs – vēl viens Gobzema ciešā tuvumā redzēts cilvēks. Kā rakstīja jauns.lv, viņš pārstāv pašpasludinātu organizāciju – aizsargu 7. Valkas pulku. No Latvijas aizsargu organizācijas viņš iepriekš esot izslēgts par dažādiem pārkāpumiem. Tāpat protestētāju vidū bija kopā ar Lasi bieži redzētais aktīvists Jānis Straumītis un cits regulārs Covid-19 protestu dalībnieks, Raimo sabiedrotais un kādreizējais antiglobālists Sigurds Graudiņš.

Pasākumā kliedza arī atmiņūdens pārdevējs un viens no galvenajiem pandēmijas dezinformatoriem Jānis Pļaviņš, kurš vēlāk savā Facebook kontā ievietoja reportāžu no pasākuma. Pārraidi no atklāšanas publicēja arī kādreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins. Visbeidzot, kā vēstīja jauns.lv, trokšņojošajam pūlim priekšā stāvēja Aināra Šlesera sabiedrotais Arnolds Babris. Viņš iepriekš piedalījies vairākās Gobzema un Šlesera rīkotajās protesta akcijās, kopā ar Šlesera atbalstītāju Jaunās paaudzes mācītāju Alekseju Ļedjajevu plānojis jaunas televīzijas izveidi, lai cīnītos pret “mediju propagandu”.

Visi uzskaitītie ir publiski iestājušies pret vakcināciju un apšaubījuši pandēmijas nopietnību. Lielākā daļa šo cilvēku ikdienā sadarbojas, piemēram, dažādos video formātos cits citu intervējot, pārpublicējot sociālo mediju ierakstus un kopā apmeklējot dažādas protesta akcijas.

Komentāri (117)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu