Izstrādāts vienots finanšu pratības kompetenču standarts (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Eiropas Komisija (EK) un OECD finanšu pratības ekspertu struktūra (OECD/INFE) izstrādājušas vienotu finanšu pratības kompetenču standartu pieaugušajiem, kas Latvijas Bankas vadībā tiks ieviests arī Latvijā.

Standarta mērķis ir uzlabot iedzīvotāju naudas prasmi un veicināt pārdomātus ar personiskajām finansēm saistītus lēmumus.

Latvijas Bankā norāda, ka standarts ir pamats, lai tālāk veidotu valsts politiku, finanšu pratības programmas un izglītojošus materiālus pieaugušajiem finanšu pratības jomā.

Tajā iezīmētas nozīmīgākās prasmes, kuras iedzīvotājiem nepieciešamas pārdomātu finanšu lēmumu pieņemšanai. Standarts veidots, papildinot G20/OECD/INFE finanšu pratības pamata kompetenču standartu pieaugušajiem, pielāgojot to Eiropas Savienības (ES) prasībām un iekļaujot ar digitālajām prasmēm un ilgtspējīgām finansēm saistītus jautājumus.

Latvijas Bankā atzīmē, ka Latvijā 2017.gadā izstrādāts "Pamata kompetenču standarts finanšu pratībā pieaugušajiem". Tas tiks atjaunots Latvijas Bankas vadībā, piesaistot finanšu pratības ekspertus no valsts, nevalstiskā un privātā sektora, lai ieviestu jaunizveidoto EK un OECD/INFE finanšu pratības kompetenču standartu. Arī Latvijā esošo standartu iecerēts papildināt ar ilgtspējīgu finanšu un digitālo prasmju aspektiem.

EK un OECD/INFE vienotais finanšu pratības kompetenču standarts izstrādāts atbilstoši EK Kapitāla tirgu savienības 2020.gada rīcības plānam. Paredzēts, ka vienots standarts veicinās labās prakses apmaiņu starp politikas veidotājiem un iesaistītajām pusēm ES līmenī.

Jau vēstīts, ka, pakāpeniski īstenojot priekšdarbus Latvijas Bankas un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) integrācijai vienā institūcijā, no 2022.gada 1.janvāra par Latvijas nacionālo koordinatoru finanšu pratības jomā kļuvusi Latvijas Banka.

Finanšu pratība ir zināšanu, prasmju, attieksmes un uzvedības kopums, kas nepieciešams, lai pieņemtu optimālus finanšu lēmumus, nodrošinātu savu finansiālo drošību, ilgtspēju un labklājību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu