Kad nevainīgais aliņš kļūst vainīgs. Pazīmes, ka tev sanāk iedzert par daudz (9)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Vairums cilvēku, kuriem ir dzeršanas problēma, neapzinās, ka viņiem tāda ir. Lūk, pazīmes, uz kurām norāda eksperti, ka vajadzētu sākt satraukties...

Slimību kontroles un profilakses centrs norāda, ka pārmērīga alkohola lietošana sākas no 4 vai vairāk dzērieniem vienā reizē sievietēm un 5 vai vairākiem dzērieniem vīrietim. Spēcīga alkohola lietošana definēta kā 8 vai vairāk dzērieni nedēļā sievietei vai 15 vai vairāk dzērieni nedēļā vīrietim.

Par to, ka cilvēka alkohola lietošana ir kļuvusi "problemātiskāka", liecina vairākas lietas, raksta www.eatthis.com.

Jo īpaši tad, kad cilvēkam radušies abstinences simptomi (trīce, svīšana, nemierīgums, aizkaitināmība, nespēj aizmigt, bezmiegs u.c.), kas norāda, ka persona pastāvīgi un pietiekami daudz lieto alkoholu, lai būtu attīstījusies fiziska atkarība no tā. Ir jāapzinās, ka  alkohola lietošanas pārtraukšana bez medicīniskas uzraudzības var būt arī ļoti bīstama, pat letāla.

Citas pazīmes ietver gadījumus, kad cilvēki nemaina savu dzeršanas paradumu, neskatoties uz negatīvām sekām, kas var būt:

*medicīniskas (aknu bojājumi, kognitīvi traucējumi),

*personiskas (strīdi ar ģimeni/draugiem),

*profesionālas (lielas paģiras, lai nevarētu dotos uz darbu, reibuma pakāpē ierodas darbā, nepiemērota uzvedība darba sociālajā funkcijā).

"Alkohols katrai personai uzvedību ietekmē atšķirīgi, tāpēc potenciālo personības izmaiņu aprakstīšana ir sarežģīta. Visbiežāk kāds, kurš pārmērīgi lieto alkoholu, izrādīs impulsīvāku, nepastāvīgāku uzvedību un var runāt vai paust emocijas kliedzot, raudot. Smalkākas izmaiņas, ko daži varētu pamanīt attiecībā uz cilvēka dzeršanas paradumiem, būtu tad, ja šķiet, ka persona vairāk koncentrējas uz alkoholu, nevis notikumu/kontekstu, kāds tas ir. Piemēram, dusmas par to, ka bārs vēl nav atvērts vai nokavēts laiks, kad varēja iegādāties veikalā alkoholu," par pazīmēm izsakās atkarību psihiatrs Raiens Veids. 

Ja vakara iesākumā esi iecerējis izdzert tikai vienu kausu alus vai vīna glāzi, taču pēc pāris stundām attopies, tukšojot jau ceturto, iespējams, ir arī laiks apdomāt savus alkohola lietošanas paradumus. Pazīme, kas liecina par problēmu, ir mēra sajūtas trūkums un šī mēra regulāra pārkāpšana. 

Alkohols kaitē itin visām smadzeņu kognitīvajām funkcijām, tai skaitā atmiņai. Ja tu regulāri aizmirsti sīkas epizodes, kas notikušas alkohola lietošanas laikā, vai arī par tām atceries tikai tad, kad tev par tām atgādina, tu alkoholu lieto pārmērīgi!

Līdzīgi kā diabēts, sirdskaites un citas slimības, arī alkohola problēmas attīstās pakāpeniski, tāpēc esi vērīgs un uzmanies, lai alkohola patēriņš nekļūtu pārmērīgs.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu