Narkotikas, kuras lietoja senie grieķi un romieši

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pītija
Pītija Foto: Wikimedia Commons

Daudzi cilvēki nu jau dzīvo pasaules daļās, kur marihuāna ir legalizēta, tāpēc var atļauties sevi palutināt ar reibinošo legālo dūmu. Lai arī tā šķiet visai moderna lieta, tomēr apziņas izmainīšana ar narkotiku palīdzību ir tikpat sena, cik civilizācija.

Kādu laiku pētnieki uzskatīja, ka atšķirībā no, teiksim, Mezoamerikas vai Ziemeļāfrikas, senie Tuvie Austrumi bija brīvi no narkotikām. Tiesa, tagad, kad tehnoloģijas ļauj izanalizēt nogulsnes arheoloģiskajos izrakumos atrastajos traukos, ir noskaidrots, ka arī Tuvo Austrumu iedzīvotāji mēdza niekoties ar dažādām psihoaktīvajām vielām.

Jaunākie pierādījumi liecina, ka jau pirms trīs tūkstošiem gadu Mezopotāmijā parādījās tādas narkotikas kā marihuāna. Savukārt Turcijā un Ēģiptē, lai apreibinātos, cilvēki izmantoja vietējos augus, piemēram, ūdens lilijas. Arheoloģiskie izrakumi liecina, ka eksperimenti ar dažādām narkotikām turpinājās arī Senajā Grieķijā un Romā.

2019. gadā arheologi mūsu ēras 4. gadsimta skitu apbedījumos mūsdienu Stavropoles Krievijā teritorijā atrada vairākus vērtīgus artefaktus. Tur bija zelta rokassprādzes, zelta tasītes, smagi zelta gredzeni un lielākais dārgums – divi krāšņi zelta trauki, kuru iekšiene bija klāta ar melnu, lipīgu vielu. Laboratorijas analīzes atklāja, ka viela satur opija un marihuānas pēdas. Lūk, kā, izrādās, arī skiti mēdza, tā sakot, sapīpēties līdzīgi kā senie grieķi un romieši.

VIDEO: NARKOTIKAS SENAJĀ GRIEĶIJĀ UN ROMĀ

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu