Laikā, kad Covid-19 pandēmija ir iesākusi trešo gadu, ASV fondu tirgū tiek pieredzēts ievilcies akciju bums, bet Ķīnas tirdzniecības balansa pozitīvais atlikums sasniedzis rekordaugstu līmeni. Ir pamats pieļaut, ka šīs tendences ilgi nesaglabāsies, ņemot vērā, ka ASV Federālās rezerves grasās “pievilkt skrūves” naudas un kredītu politikai augošās inflācijas apstākļos.

Pat ja tirgus atdzīvošanās vai aktīvais eksports pasaules lielākajās ekonomikās saglabāsies, lielākā daļa cilvēku izjūt zināmas bažas. Mēs nedrīkstam uz to pievērt acis, nemaz nerunājot par sistemātisku pārmaiņu nepieciešamību.

Atbildot uz pandēmiju, politiķi saskārās ar milzīgu dilemmu – vai nu atstāt ekonomiku atvērtu un riskēt ar lielu mirušo skaitu no Covid-19, vai arī ieviest lokdaunus un liegt cilvēkiem nopelnīt iztikas līdzekļus. Kā norāda Vanderbilta universitātes ekonomists Kips Viskuzi, viens no veidiem, kā vienkāršot kompromisus no veselības risku mazināšanas un ekonomikas satricinājumiem, ir “monetizēt” nāves gadījumus no Covid-19.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X