ASV atsauc no Ukrainas savus EDSO novērotājus un daļu vēstniecības personāla (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Bažījoties par iespējamo Krievijas iebrukumu, ASV izlēmušas nekavējoties no Ukrainas atsaukt savus pilsoņus, kas darbojas Eiropas Drošības un sadarbības (RDSO) misijas sastāvā, aģentūrai "Reuters" sestdien pavēstījuši divi avoti diplomātu aprindās. Tāpat plānots atsaukt vēstniecības personālu, kura klātbūtne Kijevā nav neaizstājama.

EDSO šīs ziņas pagaidām nav komentējusi.

Viens no avotiem, kurš vēlējās saglabāt savu anonimitāti, pastāstījis, ka ASV lēmums stājas spēkā nekavējoties un ka drīzumā tiek sagaidīta tāda pati rīcība no citu valstu puses.

Valsts departaments atkārtojis arī prezidenta Džo Baidena iepriekš izteikto aicinājumu ASV pilsoņiem nekavējoties doties projām no Ukrainas.

"Ņemot vērā pastāvošos Krievijas militārās operācijas draudus, dots rīkojums no vēstniecības Kijevā doties prom vairumam brīva līguma darbinieku," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

"Valsts departaments ASV vēstniecībā Kijevā apturēs konsulāro pakalpojumu sniegšanu," teikts dokumentā, piebilstot, ka neliela konsulārā klātbūtne ārkārtējiem gadījumiem tiks saglabāta Ļvovā Ukrainas rietumos.

Divi citi avoti "Reuters" pavēstījuši, ka savukārt Lielbritānija pieņēmusi lēmumu pārvietot savus EDSO novērotājus no teritorijām, ko Austrumukrainā kontrolē Krievijas uzturētās kaujinieku bandas, uz Ukrainas neokupēto teritoriju.

Kā ziņots, arvien lielāks skaits rietumvalstu, bažījoties par karadarbības sākumu, aicina savus pilsoņus doties prom no Ukrainas.

Tikmēr, Rietumu izlūkdienestiem ziņojot, ka Krievijas iebrukums Ukrainā arvien vairāk šķiet nenovēršams, ASV gatavojas evakuēt arī savu vēstniecību Kijevā.

Kā vēsta ASV amatpersonas, Valsts departaments plāno sestdienas rītā paziņot, ka visam vēstniecības personālam dots rīkojums atstāt Ukrainu.

Valsts departaments, kas šīs ziņas atteicies komentēt, jau iepriekš devis rīkojumu Kijevu atstāt vēstniecības personāla ģimenes locekļiem. Savukārt darbiniekiem, kuri netiek uzskatīti par neaizstājamiem, līdz šim bija ļauts pašiem lemt, vai atstāt Ukrainu.

Amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas, jo nav pilnvarotas apspriest šo jautājumu, izteikušās, ka daļa ASV diplomātu, iespējams, tiks pārvietoti uz Ukrainas rietumdaļu un izvietoti Polijas pierobežā, lai tādējādi saglabātu Savienoto Valstu diplomātisko klātbūtni.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu