Izmantojot Pabrika foto, krāpnieki savaldzinājuši sievieti Lielbritānijā un izkrāpuši £80 000 (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SWNS

Kāda sieviete Lielbritānijā iekritusi "mīlas krāpnieku" izliktajos tīklos un zaudējusi tūkstošiem mārciņu. No lēruma citu līdzīgu gadījumu šis atšķiras ar to, ka krāpnieki izmantoja Latvijas aizsardzības ministra Arta Pabrika fotogrāfijas.

Kā vēsta britu izdevums "Metro", Šārona Bulmere internetā sāka sarakstīties ar amerikāņu karavīru vārdā Mērfijs Taunsends. 

Viņu sarakste sākās 2020.gadā, kad Taunsends sociālajā tīklā "Facebook" sāka sarunu ar 51 gadu veco Bulmeri, sakot, ka jūtoties vientuļš.

Krāpnieki uzdevās par 56 gadus vecu vīrieti no Vašingtonas, kuram esot 17 gadus veca meita Helēna. Viņš esot karavīrs un atrodoties bruņoto spēku bāzē Rakā, Sīrijā. 

Taču Taunsenda profilā ievietotajās fotogrāfijās patiesībā bija redzams šarmantais Latvijas aizsardzības ministrs, raksta "Metro".

Bulmere un Taunsends apmainījās ar e-pasta adresēm, bet vēlāk sarunu pārcēla uz "Google Hangouts". Laikā, kad Bulmere sāka sarakstīties ar Taunsendu, viņa bija 29 gadus ilgās attiecībās, kurās bija dzimuši divi bērni, taču 2020.gada augustā tās pārtrauca.

"Kaut kādā ziņā es jutos mīlēta, ka par mani rūpējas," viņa stāsta.

Taunsends naudu sāka prasīt 2020.gada septembrī, it kā lai apciemotu Bulmeri Mančestrā. Krāpnieki lūdza pārskaitīt 1400 mārciņas lidmašīnas biļetēm, bet pārskaitījumu veikt bitkoinos, jo "tas ir drošākais veids".

Dažas dienas no Taunsenda nebija nekādu ziņu, bet tad e-pastā pienāca jauna ziņa no citas e-pasta adreses, bet ar tādu pašu vārdu. Šoreiz jau tika prasīti 15 000 mārciņu lidmašīnas biļetēm, un arī šo summu Bulmere samaksāja.

Mēneša beigās viņai pienāca ziņa no kāda cilvēka, kas uzdevās par ārstu. Viņš rakstīja, ka Taunsends esot nonācis slimnīcā. Kad oktobrī atsākās abu saziņa, Bulmere teica, ka viņu esot apkrāpis kāds, kas izmantojis Taunsenda e-pasta adresi, kamēr viņš atradās slimnīcā.

"Viņš nespēja tam noticēt," atstāsta Bulmere. Taunsends lūdza palīdzēt segt ārstniecības izdevumus un izmaksas, kas saistītas ar viņa pārcelšanos uz Mančestru.

Bulmere stāsta, ka neesot šaubījusies par Taunsenda nodomiem līdz brīdim, kad esot paprasījusi dokumentus par viņa ārstēšanos.

Divarpus gadu laikā krāpnieki ar viltus profila palīdzību no Bulmeres izvilināja nepilnus 80 000 sterliņu mārciņu (95 000 eiro). Sieviete domāja, ka palīdz apmaksāt Taunsenda ārstniecības izdevumus un lidmašīnas biļetes, lai viņi beidzot varētu tikties.

"Viņš lūdza palīdzību, un es to sniedzu, taču ar laiku iekūlos lielos parādos, jo biju iemīlējusies šajā cilvēkā," stāsta Bulmere. "Es tikai ļoti vēlējos palīdzēt. Zinu, ka biju muļķe, bet ko tikai neizdarīsi mīlestības dēļ."

Krāpniecība atklājās, kad Bulmere sazinājās ar ASV varasiestādēm, kuras viņu informēja, ka to rīcībā neesot informācijas par šādu cilvēku.

Bulmere nolēma publiskot piedzīvoto, lai citi neuzķertos uz līdzīgām krāpnieku shēmām.

"Metro" sazinājās ar Latvijas Aizsardzības ministriju, kas apstiprināja, ka tai esot zināms par vairāk nekā 100 viltus profiliem ar Pabrika attēliem. 

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu