Rīgas pašvaldība finansējumu kultūras un sporta pasākumiem sniegs maija beigās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgas pašvaldība kultūras un sporta pasākumu finansēšanu varētu atsākt ātrākais maija beigās. 

Ceturtdien, 17. februārī, Rīgas domes Izglītības, Kultūras un sporta komiteja atbalstīja saistošos noteikumus par pašvaldības atbalstu kultūras, mākslas pasākumu īstenošanai un amatiermākslas kolektīvu darbības nodrošināšanai Rīgā.

Ņemot vērā, ka šie saistošie noteikumi ir jāpieņem Rīgas domē, bet pēc tam jāapstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, kā arī nepieciešams pieņemt lēmumus par konkursu nolikumiem un nepieciešami vairāki domes lēmumi par konkursu komisijām, ātrākais, kad varētu tikt izsludināta pieteikšanās konkursiem, ir aprīļa sākums.

Pieteikšanās konkursiem esot jāparedz vismaz trīs nedēļas, bet pieteikumu izvērtēšanai jāparedz vēl aptuveni 10 dienas. Līdz ar to pirmie konkursi varētu noslēgties vien maija vidū.

Gan atsevišķi opozīcijas, gan koalīcijas deputāti uzstāja, ka ir nepieciešams skaidri pateikt laika grafiku, lai kultūras, kā arī sporta jomas pārstāvji varētu sagatavoties dalībai finansējumu konkursos.

Deputāti pauda nožēlu, ka gandrīz pusgadu kultūras un sporta pasākumi netiks finansēti.

Kā uzsvēra deputāte Agnese Logina (PP), būtiskākā problēma esot bijusi komunikācijas trūkums. Viņa uzsvēra, ka līdz šim pasākumu finansēšana bija neskaidra un bija nepieciešami saistošie noteikumi. Tas esot ļoti būtisks solis pareizajā virzienā, skaidri definējot kritērijus, kam pašvaldība piešķirs finansējumu.

"Es ceru, ka jau nākamgad un aiznākamgad varēsim redzēt labus augļus šiem lēmumiem," teica Logina.

Kā ziņots, atbalsts kultūrai un sportam Rīgā kavējas, jo tiek izstrādāti jauni saistošie noteikumi un kritēriji finansējuma piešķiršanai, aģentūrai LETA skaidroja Rīgas domē.

Kultūras nozares pārstāvji cēla trauksmi par kultūras procesu turpmāko likteni Rīgā, jo nav izsludināts neviens konkurss profesionālās kultūras atbalstam 2022.gadā.

Pērn Rīgas domes konkursā "Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkurss" tika atbalstīti 32 festivāli, tajā skaitā starptautiskais jaunā teātra festivāls "Homo Novus", "Dzejas dienas", nepieradinātās mūzikas festivāls "Skaņu mežs".

Tāpat tika atbalstīts Rīgas Starptautiskais kino festivāls, nacionālais filmu festivāls "Lielais Kristaps", festivāls "Prozas lasījumi", laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", "Rīgas Fotogrāfijas biennāle", "RIXC Mākslas un zinātnes festivāls", "Rīgas Operas festivāls", Starptautiskais Senās mūzikas festivāls, starptautiskais laikmetīgās un video mākslas festivāls "Ūdensgabali", starptautiskais laikmetīgās dejas festivāls "Laiks dejot", festivāls "Komēta", Rīgas Starptautiskais īsfilmu festivāls "2Annas".

Līdz šim "Rīgas festivālu mērķprogrammas finansēšanas konkurss" tika izsludināts iepriekšējā gada rudenī un konkursa iesniegumu izvērtēšana parasti ilga vairākus mēnešus. Rezultāti tika paziņoti janvārī, februārī, kas apgrūtināja pasākumu plānošanu un realizāciju īpaši tiem pasākumiem, kas norisinājās pavasarī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu