Baltkrievijā sākas agrā balsošana referendumā par izmaiņām konstitūcijā (8)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijā otrdien sākas agrā balsošana referendumā par izmaiņām valsts konstitūcijā, pavēstīja Centrālā vēlēšanu komisija.

Opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska norādījusi, ka šis balsojums ir autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko mēģinājums noturēties pie varas.

"Nobalsot republikas referendumā pirms balsošanas pamatdienas var no 22. līdz 26.februārim. Nav nepieciešams oficiāls apstiprinājums iemesliem, ka 27.februārī ierasties balsošanas telpās nav iespējams," norādīja komisija.

Balsošanas biļetenā būs tikai viens jautājums: vai jūs pieņemat izmaiņas un papildinājumus Baltkrievijas konstitūcijā?

Referendums tiks uzskatīts par notikušu, ja tajā piedalīsies vairāk nekā puse balsstiesīgo pilsoņu.

Piedāvātie konstitūcijas grozījumi paredz noteikt, ka prezidents var atrasties amatā tikai divus piecu gadu pilnvaru termiņus, taču šie nosacījumi tiks attiecināti tikai uz nākamo ievēlēto prezidentu.

Ja Lukašenko, kas prezidenta amatā ir kopš 1994.gada, nolems 2025.gadā kandidēt atkal, viņš varēs palikt pie varas vēl desmit gadus.

Grozījumi arī paredz imunitāti agrākajiem līderiem par noziegumiem, kas pastrādāti pilnvaru termiņa laikā, un atļauj izvietot Baltkrievijas teritorijā kodolieročus.

2020.gada augusta prezidenta vēlēšanas tika falsificētas, uzskata opozīcija un rietumvalstis. Pēcvēlēšanu protesti tika brutāli apspiesti, uz ko Rietumi reaģēja, nosakot sankcijas Minskas režīmam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu