Atvaļinātais pulkvedis Rajevs: Šaubos, vai Rietumvalstu sankcijas pret Krieviju būs efektīvas (29)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs
Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs Foto: Ieva Čīka/LETA

Rietumvalstu pret Krieviju vērstās sankcijas diez vai būs efektīvas, tomēr ilgtermiņā Krievija varētu nebūt spējīga uzturēt savus pūliņus konfrontācijā ar Rietumiem, šādu viedokli pauda bijušais Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris, atvaļināts pulkvedis Igors Rajevs.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām. Putins pirmdienas vakarā uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Rajevs vērtēja, ka Krievijai nevajagot tālāk iebrukt Ukrainā, lai reāli apturētu Ukrainas cerētās iestāšanās NATO procesu. Ņemot vērā, ko Krievijas režīms jau ir izdarījis, jau tagad Ukrainas iespējas iestāties NATO ir attālinājušās uz ilgu laiku.

Eksperts sliecas uzskatīt, - ja Krievija tiešām pārņems robežu starp tā dēvētajām pašpasludinātajām republikām un atlikušo Ukrainas teritoriju, tad savstarpējās apšaudes varētu beigties. "Kāpēc? Tāpēc, ka Krievija uz doto brīdi šajās teritorijās ievedusi vieglos kājniekus. Ja Krievija ievedīs smago bruņojumu, tad vienkārši uz šīs robežas krieviem būs tik milzīgs pārspēks pār ukraiņiem, ka ukraiņi neriskēs veikt kādas apšaudes," norādīja Rajevs.

Eksperts uzskata, ka, visdrīzāk, Krievija arī neveiks nekādas darbības līdz brīdim, kad sagaidīs Rietumu atbildi par sankcijām.

Rajevs uzskata, ka sankcijas nebūs efektīvas jebkurā gadījumā, jo Krievija ir sagatavojusies vissliktākajam sankciju scenārijam. Protams, ka šīs sankcijas "iesitīs" par Krieviju un Krievijā dzīve paliks sliktāka, bet neesot noslēpums, ka jebkura krīze paceļ cenas degvielai un gāzei, un, kamēr Rietumi pērk no Krievijas šos resursus, tikmēr krieviem "kaut kādas izdzīvošanas iespējas pastāvēs".

Tāpat sankciju ietekmes jautājumā ir jāņem vērā Krievijas ekonomikas uzbūve, kas, vienkāršā valodā runājot, nav ne efektīva, ne uz cilvēka labklājību orientēta. Tā uzbūvēta tā, lai to būtu grūti ietekmēt no ārpuses. To varēja redzēt 2014.gadā pēc Krimas aneksijas un konflikta sākšanas Austrumukrainā. Toreiz ticis lēsts, ka sankcijas "iznīcinās Krieviju", taču tā nebija, izteicās Rajevs.

"Tas nozīmē, ka rietumiem vēl jāieslēdz kādi citi mehānismi, kādā veidā ietekmēt Krievijas uzvedību. Viens no tiem ir atbalsts Ukrainai, lai tā varētu pretoties Krievijai, un tas nav tikai militārā ziņā, bet arī citos veidos," uzsvēra eksperts.

Rajevs uzskata, ka problēma ir tajā, ka Krievija izvirzījusi savai drošībai nepieciešamās prasības, kuras nav pieņemamas Rietumiem. "Konflikts, ko gribam sašaurināt līdz līmenim - Ukraina pret Krieviju, patiesībā ir konflikts starp Krieviju un Rietumiem. Šis konflikts ir uz ilgu laiku. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir izlēmis, ka Krievija ies konfrontācijā ar Rietumiem. Jautājums ir tāds, vai Rietumi spēs dot efektīvu pretatbildi Krievijas apturēšanai," norādīja Rajevs.

Neskatoties uz minēto, Rajevs krīzē saskata arī potenciāli pozitīvu lietu, proti, iespējams, ka pūliņi konfrontācijā ar Rietumiem būs Krievijai "par daudz". Rajevs atgādināja notikumus no nesenās vēstures, kad "plīsa" Padomju Savienība, kura nespēja ekonomiski uzturēt ieroču, bruņojuma un kara konkurenci ar ASV un Rietumiem.

Aukstajā karā toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans piespiedis Padomju Savienību tērēt naudu tad, kad nevajadzētu tērēt. Vienlaicīgi viņš piespiedis arābu valstis pazemināt naftas cenu. Tādā veidā Padomju Savienībai no vienas puses bija palielināti izdevumi, bet iztrūka veids, kur gūt nepieciešamos ienākumus un segt uzdevumus.

Tagad Krievija nav Padomju Savienība un šajā valstī ir kaut kādas demokrātijas sēklas, ir pieejama informācija internetā un vienīgais informācijas avots nav avīze "Pravda", un tā ir problēma Krievijas valdošajam režīmam, jo cilvēki, atšķirībā no padomju laika, nebūs gatavi ilgi ciest ierobežojumus un dzīves līmeņa pazemināšanos, lēsa Rajevs.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu