Jaunā ceļošanas etiķete - viss par drošu ceļošanu pandēmijas apstākļos

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ja agrāk, dodoties ceļojumā, pietika tikai ar pasi un biļeti, tad nu jārēķinās ar to, ka “jaunā normalitāte" ir skārusi arī tūrisma nozari. Ceļotājiem ir jāievēro virkne pasākumu, lai atpūta būtu pēc iespējas drošāka gan pašiem, gan apkārtējiem. Jaunās ceļošanas etiķetes nezināšana nav attaisnojums, tādēļ šoreiz, sadarbībā ar tūroperatoru ''Novatours'', skaidrosim, kas jāņem vērā, lai iecerētais sapņu ceļojums netiktu neglābjami sabojāts.

Lai ceļošana varētu pēc iespējas drīzāk atgriezties ierastajā ritmā un apjomā, svarīgi būt prātīgiem, vērīgiem un rūpēties pašiem par sevi. Šobrīd ir svarīgi ievērot drošību un respektēt valstu atbildīgo iestāžu norādījumus un ieteikumus.

Drošības prasības ceļojumu galamērķos ir atšķirīgas

Ceļot gribētāju aktivitāte arvien pieaug, taču daudzus uztrauc atšķirīgās drošības prasības ārvalstīs un mulsina pašizolācijas prasības pēc atgriešanās. Katrā valstī noteiktās drošības prasības ir atšķirīgas un, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, bieži mainās, turklāt jāņem arī vērā, vai persona ir vakcinēta, izslimojusi Covid-19 vai neatbilst nevienam no šiem priekšnosacījumiem.

Tā, piemēram, ceļotāji bez sertifikāta šobrīd salīdzinoši vienkārši – pirms ceļojuma veicot vien Covid-19 testu – var aizceļot uz Ēģipti vai Maldīvu salām. Bet ir valstis, kur noteikumi ir daudz stingrāki – pirms ierašanās nepieciešams ne vien uzrādīt sertifikātu, bet pat ievērot pašizolāciju.

Tūroperators “Novatours” ir apkopojis un regulāri aktualizē svarīgāko informāciju, kas jāzina, gatavojoties ceļojumam uz populārākajiem ceļojumu galamērķiem, un atgriežoties Latvijā – vairāk lasi te.

Svarīgi ņemt vērā, ka no 2022. gada 1. februāra ceļošanai Eiropas Savienībā (arī ieceļošanai Latvijā) ir derīgs vakcinācijas sertifikāts, kas apliecina, ka personai kopš pēdējās vakcīnas devas saņemšanas ir pagājušas ne vairāk kā 270 dienas. Jaunās izmaiņas neattiecas uz bērniem līdz 18.gadiem. Sīkāku informāciju par sertifikāta derīguma termiņiem meklēt šeit.

Ja līdz šim, atgriežoties Latvijā, jebkurai personai, kura bija pabeigusi vakcināciju, tests pirms ceļošanas nebija nepieciešams un pašizolācija nebija jāievēro, taču pēc jaunajiem noteikumiem, tiem ceļotājiem, kuriem uz atgriešanās laiku Latvijā ir beidzies sertifikāta derīguma termiņš, turpmāk būs nepieciešams:

Foto: Shutterstock

Kopš 2022. gada 1. marta ir atcelta prasība aizpildīt  elektronisko apliecinājuma anketu vietnē Covidpass.lv

Stingri ieteicams sekot līdzi visiem jaunumiem, gan LR Ārlietu Ministrijas mājas lapā, gan citos oficiālos Covid-19 informācijas avotos. Atbildes uz ceļotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem par drošu ceļošanu pandēmijas apstākļos, atrodamas arī lidostas "Rīga" mājas lapā.

Ar tūroperatoru ceļot ir drošāk

Ja nav pārliecības par savām spējām izburties cauri formalitātēm, ceļot būs drošāk, pie tūrisma operatora vai tūrisma aģenta iegādājoties komplekso tūrisma pakalpojumu, piemēram, lidojumu komplektā ar viesnīcu. Kādēļ tā? Jo, piemēram,

ja tūrisma operators atceļ plānoto ceļojumu, ceļotājam ir tiesības saņemt atpakaļ visas iemaksātās avansa summas par ceļojumu,

skaidro Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC). Jāņem vērā, ka katrs gadījums tomēr ir vērtējams individuāli, jo, piemēram, ja ceļotājs pats atsakās doties ceļojumā, pamatojoties uz bažām par došanos uz konkrēto galamērķi, tad pakalpojumu sniedzējam nav pienākums atmaksāt iemaksātās avansa summas. Neskaidrību gadījumā ceļotājam vispirms ir jāvēršas pie sava tūroperatora.

Tāpat PTAC vērš uzmanību, ka Ārlietu ministrijas mājaslapā publicētajiem ceļojumu brīdinājumiem ir rekomendējošs raksturs. Ārkārtas situācija, tai skaitā, noteikta karantīna, ir apstiprināma tikai ar vietējas varas iestāžu lēmumiem, attiecīgajā galamērķī. Informācija par avioreisiem ir meklējama arī attiecīgās aviokompānijas tīmekļvietnē. Tāpat papildus informācija ir pieejama arī attiecīgo ārvalstu valsts un pašvaldību tīmekļvietnēs.

Dubults neplīst – ceļojumu ir ieteicams apdrošināt

Daudzus ceļotājus māc bažas, kā rīkoties, ja dienu pirms lidojuma saņemts pozitīvs Covid-19 tests. PTAC iesaka patērētājam pirms biļešu iegādes iepazīties ar noteikumiem. “Pandēmijas sākumā tādi noteikumi varbūt nebija gluži ierasti un saprotami, varbūt pat nebija paredzēti, taču tagad tādi noteikti ir," LTV raidījumā “Revidents” stāstīja PTAC pārstāve Santa Zarāne. Apskatot dažādu Latvijā populāru aviosabiedrību mājaslapā pieejamo informāciju, var secināt ka

vairums lidsabiedrību piedāvā mainīt vai atcelt lidojumu datumus. Tiesa, izvēloties šo pakalpojumu, būs jāpiemaksā.

Par ceļotāju drošību pandēmijas apstākļos rūpējas arī tūroperatori, ieviešot jaunus pakalpojumus. Tā, piemēram "Novatours" piedāvā pakalpojumu "Covid Pauze", kas sniedz iespēju pārplānot ceļojumu, ja  pirms ceļojuma ir pozitīvs Covid-19 tests.

Papildu iepriekš minētājiem piedāvājumiem, protams, vēl ir iespēja ceļojumu apdrošināt. Tā, atkarībā no pakalpojuma sniedzēja, garantē drošību ceļojuma izmaiņu gadījumā un apdrošina gan dzīvību, gan bagāžu. PTAC pārstāve raidījumam stāstīja, ka šāda veida apdrošināšanas varētu būt vienīgais veids, kā sevi pasargāt no dažādiem pārpratumiem vai negadījumiem, dodoties ceļā.

Ņemot vērā Latvijas Apdrošinātāju asociācijas ieteikumus,

aicinām ceļotājus konsultēties ar katru konkrēto apdrošināšanas kompāniju, kādus riskus tā sedz, t.sk. saistībā ar jauno koronavīrusu, kā arī noskaidrot, vai tiek segta ceļojuma atcelšana, pārtraukšana un citas izmaiņas.

Dārgākās polises kompensē izdevumus arī, ja paaugstinātas temperatūras vai citu simptomu dēļ jūs neielaiž transportlīdzeklī turpceļā vai dodoties mājup.

Tāpat ceļotājiem jāņem vērā, ka riskus, kuru iestāšanās nav cēloņsakarīgi saistīta ar koronavīrusu (vai citu epidēmiju) polise segs – piemēram, ja ceļotājs lauž kāju, pazaudē bagāžu, dokumentus, vai reiss tiek atcelts citu apstākļu dēļ, atlīdzību varēs saņemt.

Lidostā ir ieteicams ierasties savlaicīgi

Lai process noritētu raitāk un tiktu mazināta saskarsme ar cilvēkiem, ieteicams pēc iespējas lidojumiem reģistrēties tiešsaistē attiecīgās aviolīnijas online vietnē.

Lidsabiedības mudina pasažierus reģistrēties lidostā vismaz divas, bet labāk pat trīs stundas pirms izlidošanas, pat ja viņi jau ir reģistrējušies tiešsaistē.

Starptautisko ceļojumu kārtība ir kļuvusi stingrāka, tāpēc pasažieriem ir laikus jāierodas lidostā, lai lidsabiedrības apkalpošanas uz zemes partneris var ātri pārbaudīt visus nepieciešamos ceļošanas dokumentus.

Izlidojošiem pasažieriem tiek pārbaudīti ne tikai ceļošanas dokumenti, bet arī citi apliecinājumi un dokumenti, saskaņā ar galamērķa valsts un aviokompānijas izvirzītajām prasībām. Šādas prasības var būt, piemēram, Covid-19 tests vai cits medicīnisks apliecinājums, e-anketu aizpildīšana un citas prasības. Ja pasažieris nevarēs uzrādīt visus vajadzīgos dokumentus, lidsabiedrība būs spiesta atteikt pārvadāšanu, jo pasažieri var neielaist uzņemošajā valstī. Par šīs kārtības neievērošanu gan pasažierim, gan lidsabiedrībai tiek piemēroti lieli sodi.

Lidostā var tikt veikti arī pasažieru ķermeņa temperatūras mērījumi, lai ievērotu to aviokompāniju prasības, kuras noteikušas aizliegumu pasažieriem ar noteiktu temperatūru iekāpt lidmašīnā.

Jārēķinās, ka pasažieri ar paaugstinātu temperatūru lidot diemžēl nevarēs.

Šādā gadījumā pasažieriem jāvēršas attiecīgās aviolīnijas biļešu kasēs vai jāsazinās ar klientu apkalpošanas centru, lai saņemtu palīdzību. Pirms izlidošanas vajadzētu rūpīgi iepazīties ar izvēlēto aviokompāniju noteikumiem.

Foto: Shutterstock

Uzturoties lidostā, kā arī lidojuma laikā, visiem ceļotājiem, izņemot bērnus līdz 7 gadu vecumam, obligāti jāvalkā medicīniskā maska.

Svarīgi ņemt vērā, ka auduma sejas maskas Rīgas lidostā vairs nav atļautas. Tiek akceptētas tikai FFP2 vai medicīniskās maskas.

Ja atbilstošas maskas nav līdzi, to var iegādāties vairākās vietās gan pie ieejas, gan arī pašā lidostas terminālī. Vienas maskas cena parasti ir ap 2.50 eiro. Arī visi lidostas darbinieki lieto sejas maskas un cimdus.

Papildus drošībai ir ieteicams izmanot lidostā izvietotos roku dezinfekcijas līdzekļus, kā arī censties ieturēt distanci no citiem ceļotājiem, kur vien tas iespējams. Lai pasargātu savu un apkārtējo cilvēku veselību un ceļojums noritētu droši un veiksmīgi, rīkojies atbildīgi un ievēro šos noteikumus.

Lejuplādējot viedtālrunī bezmaksas mobilo lietotni "Ceļo droši!", kas pieejama "App Store" un "Google Play", atradīsi ceļotājiem noderīgu informāciju un padomus.

"Novatours” ir vadošais tūroperators Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kas nodrošina šodien iegādāto pakalpojumu stabilitāti arī nākotnē. Tūroperators organizē brīvdienu un ekskursiju braucienus ar čarterlidojumiem. „Novatours” garantē kvalitatīvus, uzticamus un drošus ceļojumu risinājumus pat uz vistālākajiem galamērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu