Ukraina lūdz Turcijai bloķēt Krievijas kuģu satiksmi Dardaneļu un Bosfora jūras šaurumā (2)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ukraina lūgusi Turcijai aizliegt Krievijas kuģu pārvietošanos Dardaneļu šaurumā, kas praktiski nozīmētu bloķēt to pieeju Melnajai jūrai caur Bosfora jūras šaurumu.

Tāpat Ukraina lūgusi Turcijai noteikt sankcijas Krievijai un arestēt Krievijas aktīvus Turcijā.

Krievija bieži izmanto Turcijas jūras šaurumus savu kuģu kustībai starp Vidusjūru un Melno jūru.

Prasību Turcijai izteicis Ukrainas vēstnieks Ankarā Vasils Bodnars, viņš apstiprinājis vietējai raidsabiedrībai "Haber Global". Tūlītēja Ankaras reakcija nav sekojusi.

Starptautisko tiesību normas paredz, ka Turcija pārvalda Bosfora un Dardaneļu šaurumus. Miera laikos tirdzniecības kuģu navigācijai šaurumos nav ierobežojumu, bet karakuģiem ir noteikti ierobežojumi.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā kā "smagu triecienu" mieram un stabilitātei reģionā.

"Mēs noraidām Krievijas militāro operāciju," Erdogans sacīja televīzijā pārraidītā uzrunā.

Erdogans, kura valdībai ir draudzīgas attiecības gan ar Krieviju, gan ar Ukrainu, pozicionējot NATO dalībvalsti Turciju kā neitrālu vidutāju krīzes risināšanai. Viņš paziņoja, ka Turcija nevēlas saraut attiecības nedz ar Krieviju, nedz Ukrainu.

Pirms tam Turcijas prezidents Ankarā vadīja drošības samitu, kurā secināja, ka Krievijas uzbrukums bijis nepieņemams "starptautisko tiesību pārkāpums".

Turcija "turpinās atbalstīt Ukrainas politisko vienotību, suverenitāti un teritoriālo vienotību".

Samitā tika apspriesti iespējamie pasākumi "reģionālo un globālo drošību apdraudošā uzbrukuma" izbeigšanu.

Pēc samita netika publiskota informācija par iespējamu atsaukšanos Ukrainas aicinājumam ierobežot satiksmi Krievijas kuģiem Turcijas pārvaldītajos jūras šaurumos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu