Zinātnieki: Černobiļas atomelektrostaciju sagrābušie karavīri piedzīvo smagu radiācijas iedarbību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas iebrucēji Černobiļas atomelektrostacijā (AES) piedzīvo smagu radiācijas iedarbību, bet pati AES ir labi aizsargāta, paziņojis Ukrainas Kodoldrošības un radiācijas drošības zinātniski tehniskais centrs.

Centra eksperti paskaidro, ka objekti, kuros ir radioaktīvie atkritumi, ir ļoti labi aizsargāti pret dažādiem apdraudējumiem, lai pat nopietnas avārijas gadījumā sekas nebūtu jūtamas tālāk par atdalīšanas zonu, tomēr paši AES sagrābēji jau tagad izjūt starojumu.

"Situācijas absurdumu vairo tas, ka "atnācēji", šķiet, neapzinās, ka paši ir kritiskajā grupā, kas visvairāk tiek apstarota. Ar smago tehniku paceļot piesārņotas augsnes un putekļu slāni, šķērsojot maršrutus, kur pārvietošanās aizliegta, viņi izraisīja radiācijas situācijas pasliktināšanos aizlieguma zonā," skaidroja eksperti.

Krievijas karavīri nepārzina drošības tehnikas, kas jāievēro, strādājot radioaktīvi saindētā teritorijā. Viņi pakļauti spēcīgam apstarojumam, kas nākotnē ietekmēs viņu veselību, norādīts paziņojumā.

"Nezināšana un neizpratne par briesmām, noteikumu, vienošanos un konvenciju neievērošana bieži noved pie neplānotas pašnāvības," brīdināja zinātnieki.

Krievijas okupācijas spēki 24.februārī sagrāba kontroli Černobiļas AES. Ukrainas prezidenta kanceleja paudusi bažas, ka Krievijas puse var izraisīt provokācijas AES.

CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu