Raidījums: "SS.lv" var iegādāties iekārtas, ar kurām var skatīties aizliegtos Krievijas kanālus

CopyLinkedIn Draugiem X
Ģimene Krievijā, Maskavā, skatās Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunu.
Ģimene Krievijā, Maskavā, skatās Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunu. Foto: EPA/Scanpix

Lai gan Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) Latvijā aizliegusi Krievijas kanālu retranslāciju, cilvēki atrod veidus, kā tos apiet, piemēram, sludinājumu portālā "SS.lv" joprojām brīvi nopērkamas iekārtas, ar kuru palīdzību netraucēti iespējams skatīties aizliegtos Krievijas televīzijas kanālus, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Kā secina raidījums, propagandas kanālu aizliegumu joprojām Latvijā var apiet, izmantojot satelīttelevīziju un no kaimiņvalstīm ievestus īpašus uztvērējus. Tikmēr, kā novēroja TV3 žurnālisti, sludinājumu portālā "SS.lv" joprojām var nopirkt iekārtas, ar kurām var skatīties aizliegtos Krievijas propagandas kanālus.

Šajos propagandas kanālos, kā atgādina TV3, televīzijas skatītājiem ukraiņi tiek atspoguļoti kā nacisti. Civiliedzīvotājus terorizē ukraiņu fašisti, bet rietumu žurnālisti to izmanto, lai nepatiesi apvainotu Krieviju. Studenti, kas Harkivā patvertnēs slēpjas no artilērijas uguns, Krievijas televīzijā pārtop par gūstā saņemtiem ķīlniekiem. Tāpat propagandas raidījum ēterā apšauba Ukrainas prezidenta mentālo veselību, viņi spekulē, ka viņš lieto narkotikas, kā arī apgalvo, ka viņš no valsts aizmucis.

Raidījums atgādina, ka Saeimā jau ir iesniegti grozījumi, kas tos aizliegs izmantot, paredzot par to administratīvu atbildību.

Uzrunātie speciālisti raidījumā neizslēdza, ka daļa no tiem, kas nesatricināmi tic Krievijas propagandai, ir ietekmes aģenti, taču lielākā daļa ir tik ilgi dzīvojuši Kremļa radītajā paralēlajā realitātē, ka tai tiešām tic.

"Kā ar šiem cilvēkiem runāt (..) Un ziniet, ar ko mums tas jāsalīdzina - ar tiem materiāliem, kur teikts, kā runāt ar terorisma grupu šūniņu locekļiem, tas ir tas, kas šobrīd jāpiemēro," raidījumā pauda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. 

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks norādīja, Krievijas kontrolētie masu saziņas līdzekļi pat nozombē cilvēkus.

"Krievijas kontrolētie masu saziņas līdzekļi ir ļoti dziļi un profesionāli iespiedušies Krievijas iedzīvotāju prātos. Un es atļaušos lietot tādu vārdu, ka pat izskatās, ka liela daļa ir nozombēti.

Tie meli, kas plūst no Krievijas masu saziņas līdzekļiem, ir salīdzināmi ar nacistiskās Vācijas propagandu, bet man ir jāsaka - ja [Jozefs] Gēbelss pamostos, viņš droši vien justos kā bērns šo te melu priekšā," pauda Pabriks.

"Krievija sevi pozicionē kā visu varošu, tādu, kurai nevienas robežas nestāv priekšā, un tā var aiziet jebkur. Tiek izteikti draudi pāri okeānam, ja Amerikas Savienotās Valstis kaut ko darīs, tad mums nāksies iesaistīties šajā karā," tādu viedokli raidījumā izteica NEPLP Monitoringa departamenta vadītāja Dita Ciemiņa.

Jau ziņots, ka NEPLP aizliegusi Krievijas kanālu "Rossija" un "Rossija 24" retranslāciju Latvijā. Kanāla "Rossija" retranslācija aizliegta uz pieciem gadiem, kanālu "Rossija 24" nevarēs pārraidīt četrus gadus. Savukārt "TV Centr International" retranslācija aizliegta uz trim gadiem. Tāpat NEPLP aizliegusi Latvijas teritorijā retranslēt Krievijas televīzijas kanālu "RBK" (РБК).  Kā skaidroja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš, lēmumi pieņemti saistībā ar tiešiem draudiem valsts drošībai. 

Arī Valsts prezidents Egils Levits aicināja Latvijā aizliegt Krievijas propagandas kanālu retranslāciju. "Latvijas informācijas telpā nav pieļaujama naida kurināšana pret Ukrainu un dezinformācija," ierakstā tviterī uzsvēra Valsts prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu