Februārī reģistrēti 727 jauni uzņēmumi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Februārī reģistrēti 727 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 4,72 miljonus eiro, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Salīdzinot februāra rezultātus ar aizvadītā gada attiecīgo periodu, redzams, ka jauno uzņēmumu skaits samazinājies. 2021.gada februārī Covid-19 pandēmijas ietekmē jaunreģistrēto uzņēmumu bija par piektdaļu mazāk nekā 2020.gada attiecīgajā periodā, savukārt šogad reģistrēts kritums vēl par 8,2%.

"Lursoft" norāda, ka 2020.gada februārī, lai arī jaunreģistrēto uzņēmumu bijis ievērojami vairāk nekā šogad vai pērn attiecīgajā mēnesī, to kopējais pamatkapitāls bija vien 2,93 miljoni eiro.

"Lursoft" apkopotā informācija rāda, ka pagājušajā mēnesī bijuši vien divi jaunreģistrētie uzņēmumi ar pamatkapitālu, kas pārsniedz vienu miljonu eiro.

Lielākais no tiem ir lietuviešu kapitāla SIA "Ignitis renewables Latvia", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir divi miljoni eiro. Uzņēmuma mērķis, kā to liecina tā mājas lapā publiskotā informācija, ir atjaunojamo energoresursus projektu attīstība, elektroenerģijas ražošana un tam nepieciešamo iekārtu un infrastruktūras būvniecība, apsaimniekošana.

Otrs lielākais februārī reģistrētais uzņēmums ir SIA "Aveline", kura pamatkapitālā Jānis Bole ieguldījis 1,1 miljonu eiro. "Lursoft" dati rāda, ka jau drīz pēc nodibināšanas "Aveline" kļuvis par kapitāldaļu turētāju divos uzņēmumos, kuru daļas līdz šim piederēja Bolem, - SIA "Karlo transports" un SIA "Green Fleet Services". "Lursoft" norāda, ka Bolem patiesā labuma guvēja statuss šobrīd reģistrēts septiņos uzņēmumos, no tiem lielākais ir "Karlo transports" ar 837 690 eiro apgrozījumu 2020.gadā.

"Lursoft" izpētījis, ka 90% no visiem februārī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību. Vairāk nekā pusei no visām jaunreģistrētajām SIA (58,26%) pamatkapitāls nesasniedz 2800 eiro, savukārt 116 sabiedrībām ar ierobežotu atbildību pamatkapitāls ir tikai viens eiro.

Dati rāda, ka 85% no visiem februārī reģistrētajiem uzņēmumiem ir 100% vietējā kapitāla.

Tāds ir ne tikai "Aveline", bet arī trešais lielākais uzņēmums SIA "VB Genum", kura dibinātājs ir Vasilijs Bankovskis. Jaunreģistrētā uzņēmuma pamatkapitālā viņš ieguldījis 202 000 eiro. "Lursoft" izpētījis, ka Bankovskim pieder arī 20% biomedicīnas un biotehnoloģijas laboratorijas iekārtu izstrādes, ražošanas un realizācijas uzņēmuma SIA "Biosan" kapitāldaļu. 2020.gadā SIA "Biosan" apgrozījums kāpis līdz 18,1 miljonam eiro, bet peļņa sasniegusi 3,34 miljonus eiro.

Analizējot datus par februārī reģistrētajiem uzņēmumiem, redzams, ka 20 no tiem ir ieguldīts kapitāls no Krievijas, savukārt vēl 14 uzņēmumi reģistrēti ar ieguldījumiem pamatkapitālos no Lietuvas un Igaunijas.

Tāpat kā lietuviešu kapitāla "Ignitis renewables Latvia", ārvalstu kapitāls ieguldīts arī SIA "Jūrmalas līcis". Uzņēmuma kapitāldaļas pieder Aleksandram Oksjonovam un Jurijam Meļņičenko no Krievijas. Abi uzņēmēji jaunreģistrētā "Jūrmalas līča" pamatkapitālā ieguldījuši 140 000 eiro. "Lursoft" dati rāda, ka iepriekš ne viens, ne otrs uzņēmējs nav bijis kapitāldaļu turētājs Latvijā reģistrētos uzņēmumos.

Starp "Top 10" lielākajiem februārī reģistrētajiem uzņēmumiem ārvalstu kapitāls ieguldīts arī SIA "LunaJets Latvia", kura kapitāldaļu turētājs ir šveiciešu "LunaJets SA".

"Lursoft" apkopotā informācija atklāj, ka Rīgā reģistrēti 52% no visiem februārī reģistrētajiem uzņēmumiem.

Otrs lielākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits fiksēts Mārupes novadā (30 uzņēmumi), aiz kura seko Cēsu novads (23). Jauni uzņēmumi pagājušajā mēnesī reģistrēti 40 pašvaldībās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu