Foto Protestētāji ieņem oligarha Deripaskas māju Londonā

Papildināts
TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Skvoteri lepnā Londonā pārņēmuši māju, kas pieder sankcijām apliktajam Krievijas oligarham Oļegam Deripaskam. "Šis īpašums ticis atbrīvots," vēsta pie balkona piekārtais uzraksts, ironizējot par to, kā Krievijas amatpersonas pasniedz Krievijas sākto karu Ukrainā.

Belgravijas laukumā esošās ēkas fasādei piekārti uzraksti un Ukrainas karogs. 

"Okupējot šo māju, mēs vēlamies izrādīt solidaritāti Ukrainas tautai un arī tiem Krievijas iedzīvotājiem, kuri nekad nav atbalstījuši šo neprātu," teikts protestētāju paziņojumā. "Ja tu okupē Ukrainu, mēs okupējam tevi."

Viņi arī ierosinājuši vairākus miljonus mārciņu vērtajā mājā izmitināt ukraiņu bēgļus.

Foto: Alberto Pezzali/AP/Scanpix

Aktīvisti paziņojuši, ka paliks tik ilgi, kamēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins nepārtrauks karu Ukrainā.

Policija iegājusi ēkā. Fotogrāfijās no notikuma vietas redzams, kā aktīvisti stumj prom kāpnes, ko policija mēģina no ārpuses piestumt balkonam.

Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix
Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix
Foto: Peter Nicholls/Reuters/Scanpix

Deripaska ir Krievijas autoritārajam prezidentam Putinam pietuvināts alumīnija un enerģētikas magnāts. Deripaskam ciešo attiecību ar Kremli dēļ 2018.gadā tika piemērotas ASV sankcijas.

Pagājušonedēļ tika iesaldēti Deripaskas aktīvi Lielbritānijā. Kā norāda aģentūra "Reuters", Deripaskas bagātība tiek lēsta ap diviem miljardiem eiro. Saskaņā ar Lielbritānijas valdības sniegto informāciju, Deripaskam Lielbritānijā pieder vairāki īpašumi, kuru vērtība mērāma miljonos mārciņu.

25 miljonus sterliņu mārciņu vērtā savrupmāja tiek uzskatīta par visdārgāko rindu māju Londonā un ir viena no ekskluzīvākajām adresēm Lielbritānijas galvaspilsētā.

Foto: Alberto Pezzali/AP/Scanpix

2006.gadā Anglijas un Velsas Augstākā tiesa secināja, ka Deripaska ir nekustamā īpašuma Belgravijas laukumā 5 patiesais īpašnieks. Ēka atrodas vienā no Londonas dārgākajiem rajoniem. Tajā ir septiņas guļamistabas, mājas kinozāle, sporta zāle un pirts. 

Tās formālais īpašnieks ir Britu Virdžīnās reģistrētais ofšors "Ravellot Limited". Lielbritānijas reģistros kā šī uzņēmuma kontaktpersona norādīts Greiems Bonems-Kārters. Pieci Bonema-Kārtera bankas konti tikuši iesaldēti pēc Lielbritānijas Nacionālās noziedzības aģentūras (NCA) lūguma saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā un viņa iespējamo saistību ar Deripasku.

Foto: Alberto Pezzali/AP/Scanpix
CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu