Latvijā februārī tirgū reģistrēti vairāk nekā 4,5 miljoni depozīta iepakojumu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā februārī depozīta sistēmas ietvaros tirgū laisti vairāk nekā 4,5 miljoni depozīta iepakojumu, informēja uzņēmuma SIA "Depozīta iepakojuma operators" pārstāvji.

Starp tirgū nonākušajiem depozīta iepakojumiem ir 381 dažāda veida produkts no 41 dzērienu ražotāja un importētāja. Visvairāk dzērienu iepakojumu ar depozīta zīmi tirgū laiduši uzņēmumi AS "Cēsu alus", AS "Aldaris" un SIA "Maxima Latvija".

Tirgū visvairāk laistais iepakojuma veids ar depozīta zīmi ir PET iepakojums (61%), seko metāla iepakojums (22%), atkārtoti uzpildāmais stikla iepakojums (13%) un vienreiz lietojamais stikla iepakojums (4%).

"Produkta laišana tirgū faktiski nozīmē to, ka šie produkti februāra laikā ir vai nu pārdoti, vai piegādāti mazumtirgotājiem, kas tālāk tos izvieto veikalu plauktos," skaidro "Depozīta iepakojuma operatora" valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis.

Viņš norāda, ka jāņem vērā līdz 31.jūlijam paredzētais pārejas periods, kura laikā tirgotāji vēl var iztirgot produkciju bez depozīta zīmes.

Paredzams, ka marta beigās aptuveni puse no tirgū laistās produkcijas būs depozīta iepakojumā, savukārt no 1.maija lielākā daļa no tirgū laistajiem produktiem būs ar Latvijas depozīta zīmi.

"Depozīta iepakojuma operatora" pārstāvji atzīmē, ka pieaug arī taromātos nodoto depozīta iepakojumu daudzums - līdz pirmdienai, 14.martam, nodoti vairāk nekā 500 000 tukšo iepakojumu, tostarp martā nodoti vairāk nekā 400 000 iepakojumu.

Jau vēstīts, ka 2022.gada 1.februārī Latvijā darbību sāka depozīta sistēma dzērienu iepakojumiem.

Depozīta sistēmā var nodot stikla, PET un metāla (skārdenes) bezalkoholisko, visu veidu alus un citu alkoholisko (zem 6%) dzērienu iepakojumus. Par katru nopirkto depozīta iepakojumu iedzīvotājam jāiemaksā depozīts 0,1 eiro apmērā, ko pēc iepakojuma nodošanas var saņemt atpakaļ, ja uz nododamā iepakojuma ir nolasāma speciālā atpazīstamības zīme un svītrkods, kā arī iepakojums ir iztukšots.

Līgums ar depozīta iepakojuma operatoru ir obligāti jāslēdz pārdevējiem par tirdzniecības vietām valstspilsētās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 300 kvadrātmetriem, kā arī par tirdzniecības vietām citās administratīvajās teritorijās, kuru tirdzniecības zāles platība ir vienāda vai lielāka par 60 kvadrātmetriem.

Valsts vides dienests konkursā dzērienu iepakojumu depozīta sistēmu uz septiņiem gadiem nolēma uzticēt kompānijai "Depozīta iepakojuma operators".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu