Video Piemaksas par darbu Covid-19 laikā un atbalsts Ukrainas bēgļiem - ko lēma valdība

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministrs Daniels Pavļuts.
Veselības ministrs Daniels Pavļuts. Foto: Ieva Ābele, Saeima

Otrdien, 15. martā, notika kārtējā Ministru kabineta sēde, kurā lēma piešķirt piemaksas pašvaldību policistiem un pedagogiem par darbu Covid-19 laikā, kā arī par atblastu Ukrainas bēgļiem un citiem svarīgiem jautājumiem.

Atbalsts Ukrainas bēgļiem

Izglītība

Līdzās iespējai nepilngadīgajiem patvēruma meklētājiem mācīties valsts vai pašvaldības izglītības iestādē, kas bija paredzēta jau līdz šim, Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā plāno ļaut attiecīgo izglītību iegūt arī privātās izglītības iestādēs, saņemot valsts atbalstu pedagogu atalgojumam un mācību līdzekļu iegādei.

Tāpat 2022. gada 15. martā Ministru kabinets atbalstīja iesniegšanai izskatīšanai Saeimā grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas nosaka, ka Ukrainas bērniem ir tiesības turpināt iepriekš uzsāktu profesionālās vidējās izglītības un profesionālās ievirzes izglītības ieguvi, apgūstot programmas valsts iestādēs.

Kultūras ministrijas padotībā ir desmit skolas, kurās tiek īstenotas profesionālās vidējās mūzikas, mākslas, dizaina un dejas izglītības programmas.

Nodarbinātība

Likumprojekts paredz, ka Ukrainas civiliedzīvotājam, kuram ir Ukrainā izsniegts ceļošanas dokuments, būs tiesības ne ilgāk kā 30 dienas būt nodarbinātam bez dokumenta, kas apliecina tiesības uz nodarbinātību. Attiecīgi arī darba devējam ir tiesības šos cilvēkus uz minēto laiku nodarbināt.

Šādā gadījumā Ukrainas civiliedzīvotājam, kurš būs sācis strādāt, būs pienākums ne vēlāk kā 10 dienu laikā iesniegt pieteikumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē tiesību uz nodarbinātību apliecinoša dokumenta saņemšanai. Attiecīgi Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas izsniegs vai atteiks tiesību uz nodarbinātību apliecinošu dokumentu.

Līdz 1.aprīlim Ukrainas bēgļus darbā varēs pieņemt arī bez derīga Covid-19 sertifikāta, paredz otrdien valdība apstiprinātie grozījumi noteikumos epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai. Normu piemēros Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas Latvijā ieradušies kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Sociālie pabalsti

Latvijā sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību nodrošina tā pašvaldība, kuras teritorijā ir deklarētā personas dzīvesvieta, taču to neesot iespējams attiecināt uz Ukrainas civiliedzīvotājiem. Pašvaldību sociālie dienesti pauduši viedokli, ka nepieciešams Ukrainas civiliedzīvotājiem noteikt vienotu pabalsta krīzes situācijā apmēru visā Latvijā.

Tāpēc likuma grozījumos paredzēts, ka pašvaldību sociālie dienesti piešķirs Ukrainas civiliedzīvotājiem vienreizēju pabalstu krīzes situācijā 272 eiro apmērā pilngadīgai personai un 190 eiro apmērā par bērnu. Iecerēts, ka tas ļautu cilvēkiem iegādāties kādas nepieciešamās lietas vai samaksāt par īri pirmajā mēnesī, ja ģimene nolēmusi mājokli īrēt.

Sociālie dienesti varēs piešķirt atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem, pat ja viņi nav deklarējuši dzīvesvietu. Likumprojekts paredz nodrošināt, ka pašvaldības Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta sniegšanai var nodot bez atlīdzības īpašumā Ukrainas civiliedzīvotājiem kustamo mantu.

Valdība piešķir piemaksas pašvaldību policistiem par darbu Covid-19 laikā

Ministru kabinets otrdien nolēma piešķirt Iekšlietu ministrijai 312 691 eiro, lai segtu izdevumus piemaksām pašvaldību policijas darbiniekiem par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu un tā seku novēršanu.

Pašvaldību policijas darbinieki apsekoja tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un citas sabiedriskās vietas, nodrošināja sabiedrisko kārtību, veica sejas aizsargmasku, sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu kontroli, kontrolēja pulcēšanās ierobežojumus, kā arī piedalījās Valsts policijas rīkotājās zibakcijās, pārbaudot tirdzniecības vietas un sabiedrisko transportu.

Pašvaldības policijas darbiniekiem piemaksas piešķirs par darbu laikposmā no 2022. gada 1.janvāra līdz 31.janvārim.

Izdevumi piemaksām par darbu paaugstināta riska un slodzes apstākļos tiek kompensēti no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. Piemaksu nosaka 75 procentu apmērā no stundas algas likmes, bet piemaksas noteikšanas kritērijus un piešķiršanas kārtību attiecībā uz pašvaldības policijas darbiniekiem nosaka attiecīgās pašvaldības dome.

Laikā no 2022.gada 1.janvāra līdz 31.janvārim Covid-19 izplatības ierobežošanas pasākumos tika iesaistīti vairāk nekā 1150 pašvaldību policijas darbinieku.

Valdība piešķir nepilnus 9 miljonus eiro pedagogu atbalstam

Valdība piešķīrusi 8,798 miljonus eiro, lai atbalstītu pedagogus saistībā ar izglītības procesa nodrošināšanu paaugstinātā epidemioloģiskā riska apstākļos.

Ievērojot papildu pedagoģisko darbu apjomu, kas jāīsteno izglītības iestādēs, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ierosināja kompensēt skolotāju papildu pienākumus 2021./2022. mācību gada otrajā semestrī.

Kā skaidro IZM, lai izglītības iestādēs varētu nodrošināt izglītības procesa nepārtrauktību, pedagogiem jāstrādā paaugstinātas nenoteiktības un epidemioloģiskā riska apstākļos, kuru dēļ bija nepieciešams spēt elastīgi organizēt darbu mainoties no klātienes uz attālinātu režīmu, kā arī vienlaikus nodrošināt daļai klases mācību procesu klātienē, bet daļai attālināti.

Īpaši jāizceļ pirmsskolas izglītības iestāžu, kā arī speciālo izglītības iestāžu un speciālo klašu pedagogu darbs, kuriem saglabājas klātienes formāts neatkarīgi no ārkārtas situācijas apstākļiem.

Papildu finansējums tiks nodrošināts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

IZM ieskatā prasība pēc Covid-19 sertifikāta pedagogiem būtu saglabājama arī pēc marta

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ieskatā prasība pēc Covid-19 sertifikāta pedagogiem būtu saglabājama arī pēc marta un vismaz līdz šī mācību gada beigām, otrdien valdības sēdē pauda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K).

Viņa skaidroja, ka kārtējās pārmaiņas ar Covid-19 sertifikātu prasīšanu vai neprasīšanu šī mācību gada laikā varētu radīt problēmas izglītības iestāžu vadītājiem.

Diskusiju par sertifikātu tematiku skolotājiem Ministru kabineta sēdē iesāka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga, kura sacīja, ka par jautājumu tiek diskutēts Operatīvās vadības grupas līmenī (OVG), tomēr šajā formātā tiek skaidrots, ka tā tālākai attīstīšanai ir nepieciešama politiska vienošanās.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) norādīja, ka diskusija par šo jautājumu ekspertu līmenī notiek jau ilgāku laiku un tajās tiek izskatīta iespēja arī no 1.aprīļa saglabāt prasību pēc Covid-19 sertifikāta nodarbinātībai epidemioloģiski bīstamākajās nozarēs.

Pavļuts atzīmēja, ka par visu, kas skar Covid-19 regulējumu no 1.aprīļa, valdība plāno lemt pēc nedēļas - 22.martā.

Iekšlietu ministrijai piešķir 542 047 eiro Latvijas-Baltkrievijas robežas sargāšanai

Ministru kabinets otrdien piešķīra Iekšlietu ministrijai finansējumu 542 047 eiro apmērā, lai segtu izdevumus saistībā ar situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

Finansējums paredzēts Valsts policijai, Valsts robežsardzei un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP).

Izdevumi izveidojušies laikā no 2022.gada 1.janvāra līdz 31.janvārim un ir saistīti ar Iekšlietu ministrijas padotības iestādēs nodarbināto samaksu par virsstundu darbu, piemaksām, komandējumiem, apgādi ar dienesta pienākumu izpildei nepieciešamo apģērbu, inventāru, patvēruma meklētāju uztura un dienas naudu.

Tāpat 25 024 eiro piešķirti, lai kompensētu vidējās izpeļņas pieaugumu par virsstundu darbu un piemaksām.

Kopš 2021.gada 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 6527 cilvēki. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ nav liegta valsts robežas šķērsošana 144 cilvēkiem, savukārt kopumā pērn un šogad aizturēti 496 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Valdība piešķir 634 712 eiro RAKUS un TOS skābekļa sistēmas pilnveidošanai

Ministru kabinets otrdien nolēma piešķirt 634 712 eiro Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcai (RAKUS) un Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai (TOS), lai pilnveidotu skābekļa sistēmu.

Grozījumi paredz nodrošināt RAKUS pamatkapitāla palielināšanu, ieguldot tajā finanšu līdzekļus 627 470 eiro apmērā, bet TOS - 7242 eiro apmērā skābekļa sistēmas pilnveidošanas darbu veikšanai.

Rīkojuma anotācijā skaidrots, ka

medicīniskais skābeklis ir pamata medikaments Covid-19 pacientu terapijai un dzīvības vitālo parametru stabilizētājs un bez skābekļa terapijas Covid -19 pacienta ārstēšana nav iespējama.

Lai nodrošinātu Covid-19 pacientu ārstēšanu atbilstoši pacienta stāvoklim un slimības gaitai, jāparedz, ka smagākie pacienti sākotnējo ārstēšanu saņem augstāka līmeņa slimnīcās, kur nepieciešama augstākās plūsmas skābekļa pieejamība līdz ar to arī lielāks medicīniskā skābekļa apjoms, bet stabilizēti pacienti ārstēšanu pabeidz zemāka līmeņa slimnīcās. Tas nozīmē, ka atbilstoši slimnīcu līmenim un sniegtajiem pakalpojumiem, ir jānodrošina atbilstoša medicīniskā skābekļa pieejamība.

Valdība piešķir 6,24 miljonus eiro vakcinācijas plānā iekļauto pasākumu īstenošanai

Ministru kabinets otrdien nolēma piešķirt 6,24 miljonus eiro Veselības ministrijai, lai nodrošinātu vakcinācijas plānā iekļauto pasākumu īstenošanu.

Rīkojums paredz finansējumu piešķiršanu atbalstam vakcīnu iegādei, loģistikai un ievadei ne vairāk kā 51 521 eiro apmērā, vakcinācijas procesa infrastruktūras uzturēšanai, mobilās izbraukuma vakcinācijas nodrošināšanai un atbalsta vakcinācijas procesa organizēšanai ne vairāk kā 3 309 568 eiro apmērā, vakcinācijas informācijas tehnoloģijas sistēmas tehniskajam atbalstam un uzturēšanai ne vairāk kā 1 103 172 eiro apmērā.

Tāpat finansējums 411 567 eiro apmērā tiks piešķirts komunikācijas pasākumiem un iedzīvotāju informēšanai, 983 108 eiro - zvanu un klientu apkalpošanas centra "8989" darbības nodrošināšanai un 378 834 eiro - digitālo Covid-19 sertifikātu uzturēšanai

Papildu finansējums tiks nodrošināts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Atbildes uz žurnālistu jautājumiem:

Valdība piešķir 10 446 eiro ar Covid-19 inficēto personu nogādāšanai uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu

Lai nodrošinātu personu ar pozitīviem Covid-19 testiem nogādāšanu uz dzīvesvietu vai uzturēšanās vietu vai Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras administrētajā tūristu mītņu sarakstā minētu tūristu mītni, valdība otrdien piešķīra Veselības ministrijai finansējumu 10 446 eiro apmērā.

No 2021.gada 1.decembra līdz šī gada 12.janvārim Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nogādāja četrus ar Covid-19 inficētus cilvēkus uz Daugavpils Reģionālo slimnīcu, kopumā nobraucot 669 km.

Savukārt lai nodrošinātu minēto tiesību normu īstenošanu un attiecīgo personu nogādāšanai pašizolācijas veikšanai, NMPD iesaistīja divus transportlīdzekļus un astoņu transportlīdzekļa vadītājus, kas nodrošinātu nepārtrauktu diennakts dežūru režīmu.

Finansējums tiks nodrošināts no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Pavļuts: Vēl jādiskutē par turpmāko masku izmantošanu paaugstināta riska vidēs pēc 1.aprīļa

Vēl jādiskutē par turpmāko masku izmantošanu paaugstināta riska vidēs pēc 1.aprīļa, otrdien pēc Ministru kabineta sēdes paziņoja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Tāpat viņš norādīja, ka pirms valdība lems par Covid-19 regulējumu pēc 1.aprīļa, ir jāsaprot, vai vēl kādā nozarē, piemēram, ieslodzījuma vietās, sociālajā aprūpē un izglītībā, būtu nosakāma prasība pēc darbam nepieciešamā vakcinācijas sertifikāta.

Pavļuts informēja, ka pēc 1.aprīļa visi ierobežojumi, izņemot testēšanu pret Covid-19, tiks atcelti. Proti, valsts plāno būtiski samazināt apmaksāto testu apjomu un pāriet uz profesionālajiem antigēna testiem.

Ukrainas bēgļi varēs saņemt pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību

Ukrainas bēgļi varēs saņemt pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību, ko paredz Eiropas Atbalsta fonds vistrūcīgākajām personām (EAFVP), lēma valdība.

Plānots, ka EAFVP atbalsts būs pieejams Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri vērsušies pašvaldības sociālajā dienestā un saņēmuši izziņu par nonākšanu krīzes situācijā.

Saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumu, pamatā EAFVP atbalstu būs iespējams saņemt pēc primārā atbalsta jeb izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī pirmās nepieciešamības preces līdz 90 dienām saņemšanas.

Savukārt gadījumā, ja Ukrainas civiliedzīvotāji nav izmitināti atbilstoši iepriekš minētajam, vai kuriem izmitināšanas vietās nav nodrošināta ēdināšana un higiēnas preces, tad EAFVP atbalsts izsniedzams nekavējoties. Tas attiecas arī uz gadījumiem, kad Ukrainas civiliedzīvotāji apmetušies mājsaimniecībās pie radiniekiem, paziņām vai brīvprātīgo ierādītajos mitekļos un tie ir vērsušies pašvaldības sociālajā dienestā un ir saņēmuši izziņu par nonākšanu krīzes situācijā.

EAFVP atbalsta izsniegšanā piemērojams dubultās finansēšanas nepieļaušanas princips, nedublējot valsts un no citiem avotiem sniegto atbalstu. Tomēr, ņemot vērā to, ka EAFVP ietvaros sniedzamā atbalsta apjoms nav paredzēts Ukrainas civiliedzīvotāju visu 100% vajadzību segšanai, tā papildināmība ar citu atbalstu nav izslēgta. Tāpat EAFVP iekļauts arī īpašs atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem - papildu pārtikas atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem vecumā no 7 līdz 24 mēnešiem, papildu higiēnas preču atbalsts mājsaimniecībām ar bērniem no dzimšanas līdz 2 gadu vecumam, kā arī mācību piederumi mājsaimniecībām ar sākumskolas un pamatskolas vecuma bērniem.

Partnerorganizācijām nepieciešams veikt atsevišķu uzskaiti par Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto EAFVP atbalstu, kā arī noteikt tiesības saņemt netiešo attiecināmo izmaksu maksājumu par Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto EAFVP atbalstu tādā pašā apmērā kā tas ir noteikts darbības programmā.

Paredzēts, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem EAFVP atbalsta saturs un apjoms būs tādā pašā apmērā kā Latvijas iedzīvotājiem - pārtikas atbalsts, tostarp gatavās maltītes zupas virtuvēs, pamata materiālā palīdzība, kā arī iespēja piedalīties partnerorganizāciju organizētajos papildpasākumos.

EAFVP atbalsta saņemšanai ir jāuzrāda pašvaldības sociālā dienesta izsniegtā izziņa, savukārt EAFVP zupas virtuvēs gatavās maltītes var saņemt bez izziņas vai citu dokumentu uzrādīšanas. EAFVP atbalstu Ukrainas civiliedzīvotāji varēs saņemt vairāk nekā 470 vietās visā Latvijas teritorijā, taču tas sniedzams tikai Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likuma darbības laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu