Japāna protestē pret Krievijas lēmumu pārtraukt miera sarunas

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Japāna otrdien pauda stingru protestu pret Krievijas lēmumu pārtraukt sarunas par Otrā pasaules kara miera līgumu, jo Tokija nosodījusi Maskavas iebrukumu Ukrainā.

"Ārkārtīgi nepamatota un pilnībā nepieņemama ir jaunākā notikumu attīstība Krievijas agresijas Ukrainā rezultātā un Krievijas mēģinājumā šo jautājumu novirzīt uz Japānas un Krievijas attiecībām," Japānas parlamentam teicis premjerministrs Fumio Kisida.

Japāna pauž "stingru protestu", viņš piebilda, nosodot Krieviju par "vienpusēju "status quo" mainīšanu ar spēku".

Kisida sacīja, ka Japānas pozīcija strīdus salu jautājumā miera līguma parakstīšanai ir nemainīga, tomēr "Krievijas iebrukums Ukrainā mums šajā jautājumā neatstāj iespējas".

Viņš uzsvēra, ka nespēj iedomāties jaunas ekonomiskās sadarbības iespējas ar Krieviju, lai gan Japāna līdz šim nav izstājusies no kopīgiem enerģētikas projektiem, kas Japānai ir nozīmīgi, jo valstī ir niecīgi resursu krājumi.

Kā jau vēstīts, Krievijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka Krievija pirmdien paziņojusi, ka pārtrauc sarunas ar Japānu par oficiāla miera līguma noslēgšanu pēc Otrā pasaules kara, jo Maskavai netīk Tokijas reakcija uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

"Krievijas puse pašreizējos apstākļos neplāno turpināt sarunas par miera līgumu ar Japānu, ņemot vērā neiespējamību apspriest galveno dokumentu par savstarpējām attiecībām ar valsti, kas ieņēmusi atklāti naidīgu nostāju un cenšas kaitēt mūsu valsts interesēm," teikts Krievijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Krievija paziņojusi, ka pārtrauc sarunas ar Japānu arī par kopīgajām investīcijām Kuriļu salās, kā arī atcēlusi Japānas pilsoņiem līdz šim piemēroto bezvīzu režīmu.

Starp Japānu un Krieviju pēc Otrā pasaules kara joprojām nav noslēgts oficiāls miera līgums, jo starp abām valstīm pastāv teritoriālas domstarpības.

1945.gadā padomju armijas okupēto Kuriļu salu dienviddaļu Japāna joprojām uzskata par savām Ziemeļu teritorijām. Tokija pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salām, atsaucoties uz divpusējo 1855.gada Traktātu par tirdzniecību un robežām.

Maskava savukārt uzskata, ka Krievijas suverenitāte pār Dienvidkuriļu salām nav apšaubāma.

Tāpat kā visa civilizētā pasaule, Japāna, reaģējot uz Krievijas agresiju pret Ukrainu, ir vērsusi pret Maskavu bargas sankcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu