VID: Nevienam neredzot, konvertēt un pārsūtīt lielas summas virtuālajā valūtā nebūs iespējams

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: TY Lim/shutterstock.com

Līdz ar sankciju piemērošanu Krievijas oligarhiem un amatpersonām izskanējušas arī bažas par to, ka šīs sankcijas varētu tikt apietas. Un kā vienu no iespējām daudzi ir minējuši kriptovalūtu tirgu. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) portālam TVNET norāda, ka risks, ka kāds mēģinās apiet sankcijas, vienmēr pastāv, un virtuālās valūtas nav izņēmums.

Taču arī šis sektors nebūt nav neviena neuzraudzīta virtuālā iespēju zeme, kā daudziem varētu šķist.

"Vērtējot globāli, konvertēt lielas summas no FIAT* uz virtuālo valūtu un tās pārsūtīt, ņemot vērā, ka transakcijas ir publiski pieejamas, nevienam neredzot nebūs iespējams," uzsver VID.

*FIAT - valstu monētas un banknotes, kas noteiktas kā likumīgs maksāšanas līdzeklis un elektroniskā nauda, kas pieņemta kā apmaiņas līdzekļi emisijas valstī.

VID atzīmē, ka lielākās un populārākās virtuālās valūtas biržas ir ieviesušas AML (no angļu val. anti-money laundering - cīņa ar noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju) prasības, KYC ("Know your client" - zini savu klientu) un darījumu uzraudzību, kā arī STR ziņošanu (no angļu val. "Suspicious Transaction Report" - ziņošana par aizdomīgiem darījumiem).

Līdz ar to, identificējot šādu sankciju apiešanu, tām ir tiesības iesaldēt aktīvus un ziņot attiecīgajām institūcijām.

Dienestā arī norāda, ka jau publiski redzams, ka virtuālās valūtas biržas melnajā sarakstā ievietojušas lielu skaitu virtuālo valūtu maku adrešu, kuras, iespējams, ir saistītas ar Krieviju. Latvijā šādas virtuālo valūtu biržas nav reģistrētas, taču ir daži pakalpojumu sniedzēji, kuri nodrošina virtuālo valūtu konvertāciju uz abām pusēm. Taču VID uzsver, ka arī šie uzņēmumi ir pakļauti Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma prasībām un virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzējiem par aizdomīgiem darījumiem ir jāziņo Finanšu izlūkošanas dienestam.

Savukārt Finanšu izlūkošanas dienestā portālam TVNET iepriekš informēja, ka pagaidām Latvijā nav konstatēti gadījumi, kad Latvijā reģistrēti virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēji būtu iesaistīti sankciju apiešanā.

Šobrīd VID kā virtuālās valūtas pakalpojumu sniedzēji ir reģistrējušies deviņi uzņēmumi, un sešos no tiem dienests ir veicis uzraudzības pasākumus.

"Ņemot vērā, ka Latvijā nav daudz reģistrētu virtuālo valūtu pakalpojumu sniedzēju un to tirgus apjoms nav liels, pašreiz nav plānots mainīt līdzšinējo uzraudzības mehānismu," informē dienestā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu