ĀM: Pret sankcionēto personu ģimenes locekļiem sankcijas automātiski netiek vērstas

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Villa "Alta Mira" Francijā, kas pieder Krievijas miljardierim, Putina meitas Katerinas Tihonovas bijušajam vīram Kirilam Šamalovam.
Villa "Alta Mira" Francijā, kas pieder Krievijas miljardierim, Putina meitas Katerinas Tihonovas bijušajam vīram Kirilam Šamalovam. Foto: GAIZKA IROZ

Pēdējās dienās parādās arvien vairāk ziņu par iesaldētiem sankcionēto Krievijas oligarhu un amatpersonu finanšu līdzekļiem un īpašumiem, taču tikai dažos gadījumos sankcijas attiecinātas arī uz šo personu ģimenes locekļiem.

Nav noslēpums, ka nereti bagātnieki ir pārrakstījuši īpašumus saviem tuviniekiem, lai nepatikšanu gadījumā šie īpašumi būtu pasargāti. Arī Krievijas oligarhu gadījumā ir skaidrs, ka virkne īpašumu "uz papīra" pieder kādam ģimenes loceklim.

Latvijas Ārlietu ministrijā (ĀM) portālam TVNET uzsver, ka Latvija un citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pastāvīgi seko līdzi situācijas attīstībai Ukrainā un pēc nepieciešamības strādā, lai pastiprinātu ES sankcijas, ar kurām vēršas pret starptautiskā miera un drošības pārkāpējiem.

"Pret sankcionēto personu ģimenes locekļiem sankcijas automātiski netiek vērstas. Lēmums par šādu rīcību vēršanu pret ģimenes locekļiem ir jāpieņem, izvērtējot ES Labās prakses vadlīnijas un ES Tiesas praksi," skaidro ĀM.

Ir arī piemēri, kad sankcijas piemērotas arī Kremlim pietuvināto personu ģimenes locekļiem, taču tādu nav daudz. Pārsvarā tas ir gadījumos, ja arī šie ģimenes locekļi strādā ar Krievijas valsti saistītajos uzņēmumos vai Krievijas institūcijās.

Iespējams, skaļāko neapmierinātību ar piemērotajām sankcijām, kuru ietvaros ir arī iebraukšanas liegums tajās valstīs, kuras tās noteikušas, paudusi Kremļa preses sekretāra Dmitrija Peskova meita Jeļizaveta Peskova.

ĀM, atbildot uz jautājumu, vai nav plānots rosināt paplašināt sankcijas, attiecinot tās arī uz jau sankcionēto personu ģimenes locekļiem, atzīmē, ka lēmumus par sankciju režīmu ES Padome pieņem vienprātīgi un nav prakses publiski apspriest Padomes iekšējās apspriedes vai iepriekš komentēt atsevišķus priekšlikumus. "Pretējā gadījumā sankcijas nebūtu efektīvas," uzsver ministrijā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu