VID: Turpina pazemināties Latvijas tirgū nonākušo nelegālo cigarešu īpatsvars

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: VID

Latvijas tirgū nonākušo nelegālo cigarešu īpatsvars turpina pazemināties, tā, atsaucoties uz jaunākā pētījuma datiem par nelegālo cigarešu īpatsvaru Latvijā, informē Valsts ieņēmuma dienesta (VID) pārstāvji.

Atbilstoši kompānijas “NielsenIQ” veiktā jaunākā pētījuma datiem, 2021.gada otrajā pusē būtiski samazinājies nelegālo cigarešu īpatsvars Latvijā. Veicot “Tukšo cigarešu paciņu pētījumu”, noskaidrots, ka aizvadītā gada trešajā ceturksnī nelegālo cigarešu apjoms ir samazinājies līdz 15,8% (no tām 1,8% bija viltojumi). Kā norāda VID pārstāvji - iepriekšējo desmit gadu laikā tas ir zemākais rādītājs, un, salīdzinot ar 2020.gadu, tas samazinājies par 4,6%.

Salīdzinot ar datiem par 2020. gadu, kad 20,4% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām, 2021. gada rādītāji atspoguļo nelegālā tirgus samazinājumu.

Pētījuma dati rāda, ka 87,5% no kontrabandas cigaretēm ievestas no Baltkrievijas; 80,2% – ražotas Grodņas tabakas fabrikā.

Kā uzsver VID pārstāvji, nelegālā cigarešu tirgus īpatsvara samazināšanos ir sekmējis VID darbs kontrabandas un tabakas izstrādājumu nelegālās aprites apkarošanas jomā, pilnveidojot muitas risku analīzi un izmantojot tehnoloģijas un jaunas darbības metodes. Tāpat VID uzsver, ka nozīmīga loma ir arī Valsts robežsardzes un Valsts policijas sekmīgajai darbībai, veicot mērķtiecīgus uzraudzības un kontroles pasākumus visā valsts teritorijā, kā arī sadarbībai ar citu valstu tiesībaizsardzības iestādēm.

 “Rezultāti cigarešu kontrabandas apkarošanas jomā liecina, ka muita strādā sekmīgi, efektīvi izmantojot tehnisko aprīkojumu un iesaistot pārbaudēs tabakas izstrādājumu meklēšanas darba suņus, pilnveidojot risku analīzi un ieviešot jaunus risinājumus, norāda VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

2021.gadā VID Muitas pārvaldes un Nodokļu un muitas policijas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā kopā izņemti vairāk nekā 73 miljoni cigarešu un 2,5 tonnas tabakas.

“Viens no projektiem, kas padara kontroli arvien efektīvāku un rezultatīvāku, ir skenēto attēlu attālinātas un centralizētas analīzes ieviešana VID muitas darbā. Tā tika uzsākta 2019.gadā, un kopš pagājušā gada septembra ir nodrošināta visu autoceļu un ostu muitas kontroles punktos esošo kravu kontroles rentgena iekārtu skenēto attēlu centralizēta analīze katru dienu diennakts režīmā. Izmantojot mūsdienīgas “mākslīgā intelekta” tehnoloģijas, nākotnē plānots ieviest arī dzelzceļa kravu skenēto attēlu centralizēto analīzi," skaidro Zukuls.

2021. gadā VID Muitas pārvaldes veikto kontroles pasākumu rezultātā 75 % no visām kontrabandas cigaretēm izņemtas muitas kontroles punktos uz robežas ar Baltkrieviju un Krieviju. Lielākās kontrabandas cigarešu kravas pērn tika atklātas, veicot no Baltkrievijas un Krievijas iebraukušo kravas automobiļu kontroli.

Pāternieku muitas kontroles punktā, pārbaudot transportlīdzekli ar durvju kravu, tika atklāti no muitas kontroles slēpti 11 miljoni cigarešu, bet, slēpjot būvniecības materiālu kravā, tika mēģināts ievest valstī 5,2 miljonus cigarešu. Terehovas muitas kontroles punkta amatpersonas novērsa mēģinājumu ievest Latvijā 9 miljonus kontrabandas cigarešu, kas bija paslēptas kravā starp fibrocementa plātnēm.

Liela kontrabandas cigarešu krava pagājušajā gadā tika atklāta arī jūras konteinerā, kas bija ievests no Apvienotajiem Arābu Emirātiem. Muitas kinologs un Rīgas brīvostas MKP amatpersonas atklāja, ka plastmasas cauruļu un citu sanitārtehnikas izstrādājumu vietā bija noslēptas kastes ar 9 miljoniem cigarešu.

Par slēptuvēm tiek izmantotas vilcienu un autotransporta konstrukcijas un kravas, it īpaši beramās kravas, piemēram ogles, kokogles, skaidas, šķelda un cita veida kravas, kurās viegli ierakt un paslēpt iepakojumus ar kontrabandas cigaretēm.

Tāpat lieli kontrabandas cigarešu apjomi tiek slēpti dažādās piesegprecēs, piemēram, iestrādāti dēļos, iemūrēti arbolīta blokos, elektropārvades betona stabos, noslēpti starp fibrocementa plātnēm un citām precēm, kā arī transporta līdzekļos speciāli izveidotās slēptuvēs grīdās, griestos u.c.

2021. gada jūlijā VID atklāja arī atklāja nelikumīgu tabakas izstrādājumu ražotni Zemgalē. VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes amatpersonas, apsekojot kādu teritoriju Zemgalē, atklāja, ka tajā nelikumīgi tiek ražoti un uzglabāti tabakas izstrādājumi.

Akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem 2021.gadā ir 241,1 milj. eiro, kas ir par 17,7 milj. eiro vairāk nekā iekasēts 2020.gadā un par 4,6 milj. eiro vairāk nekā plānotie budžeta ieņēmumi (236,5 milj. eiro).

Ieņēmumu izpilde tabakas izstrādājumiem pret budžeta plānu 2021.gadā ir 101,9%.

Vislielāko īpatsvaru no iekasētā akcīzes nodokļa par tabakas izstrādājumiem veido akcīzes nodokļa ieņēmumi par cigaretēm – 2021.gadā 91 % no kopējās aprēķinātās akcīzes nodokļa summas par tabakas izstrādājumiem veido aprēķinātais akcīzes nodoklis par cigaretēm. 2021.gadā par cigaretēm akcīzes nodokļa maksātāji akcīzes nodokļa deklarācijās aprēķinājuši akcīzes nodokli 219,5 milj. eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu