Saņemti astoņi ziņojumi par starptautisko sankciju iespējamo apiešanu darījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Pēdējā mēneša laikā Finanšu izlūkošanas dienests (FID) saņēmis astoņus ziņojumus par darījumiem, kas saistīti ar Ukrainā izvērstā kara dēļ noteikto starptautisko sankciju iespējamo apiešanu.

Kopumā šogad līdz 22.martam saņemti 12 ziņojumi par aizdomīgiem darījumiem saistībā ar iespējamu sankciju apiešanu. Pēdējā mēneša laikā FID saņēmis astoņus ziņojumus par darījumiem, kas saistīti ar iespējamo Ukrainā izvērstā kara dēļ noteikto sankciju apiešanu. Lielākā daļa no ziņojumiem saņemti pēdējās nedēļas laikā.

Līdz 2022.gadam izteikti lielākā daļa ziņojumu par iespējamu sankciju apiešanu tika saņemta no finanšu iestādēm, bet 2022.gadā arvien vairāk ziņojumu tiek saņemts arī no citām iestādēm, tostarp publisko tiesību subjektiem.

Vairums ziņojumu 2020.-2022.gadā tika saņemti tieši par sankcijām, kas noteiktas pret Krievijas un Baltkrievijas fiziskajām un juridiskajām personām.

FID gan nav tiesību komentēt konkrētus gadījumus, jo dienests savā rīcībā esošo informāciju drīkst izmantot tikai likumā paredzētajiem mērķiem.

Likums regulē arī institūcijas, kurām FID ir tiesīgs izpaust tā rīcībā esošo informāciju. Šīs institūcijas ir pirmstiesas izmeklēšanas iestādes, prokuratūra, tiesa, operatīvās darbības subjekti, ārvalstu pilnvarotās iestādes.

LETA jau rakstīja, ka Valsts drošības dienests veic izvērtēšanu par trīs gadījumiem, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet starptautisko sankciju sekas Krievijas uzņēmējiem.

Tieslietu ministrijas pagājušajā nedēļā izplatītā informācija liecina, ka Uzņēmuma reģistrs konstatējis trīs gadījumus, kas varētu liecināt par mēģinājumiem apiet sankciju sekas un kur pieteiktās izmaiņas skar sankcionētās personas. Informācija sniegta tiesībsargājošām iestādēm un izmaiņas reģistra datos nav veiktas.

Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" pagājušajā svētdienā vēstīja, ka vairāki no sankcionētajiem gan publiski steiguši paziņot par līdzdalības samazināšanu vai aiziešanu no biznesa, kas saistīts ar Eiropas Savienību. Tomēr Latvijas Uzņēmumu reģistrs jau vismaz trīs šādus kaimiņzemes bagātnieku iesniegumus uzskatīja par gana aizdomīgiem.

Raidījumam zināms, ka gadījumi saistīti ar Pjotru Avenu, Alekseju Mordašovu un Dmitriju Mazepinu. "De facto" arī konstatējis dīvainības divu ar Mazepinu saistītu Latvijas termināļu īpašnieku struktūras izmaiņās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu