Reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā, naftas produktu cenas pasaules biržās pēdējā mēneša laikā piedzīvojušas būtisku kāpumu, tādējādi atspoguļojot bažas par turpmākām produktu piegādēm un ne Krievijas naftas ražotāju spēju un arī vēlmi apmierināt pieprasījumu. Līdztekus izskanējušas runas par potenciālu dīzeļdegvielas trūkumu, īpaši Eiropā, ja Krievijas piegādes tiek apturētas.

Eiropas Savienība no Krievijas līdz kara sākumam ieveda nedaudz vairāk kā ceturto daļu no kopējā naftas importa apjoma, bet tieši dīzeļdegvielas imports no šīs valsts veidoja apmēram 50%. Attiecīgi ir skaidrs, kāpēc ir runas par potenciālu šī resursa iztrūkumu, lai gan Krievija, protams, nav vienīgā ne naftas, ne arī dīzeļa ražotāja.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis portālam TVNET norāda, ka ziņas par dīzeļdegvielas deficītu ir objektīvas, jo Eiropai un Latvijai tajā skaitā dīzeļdegviela kā produkts tika piegādāts no Krievijas un Baltkrievijas. Vienlaikus viņš uzsver, ka, lai gan kopumā dīzeļdegvielas deficīts Eiropā ir, tas nenozīmē, ka tās trūkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X