"Jumis": Pilnībā digitāla grāmatvedība ir tikai 6% Latvijas uzņēmumu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Grāmatvedības sistēmas "Jumis" attīstītāja SIA "Jumis Pro" veiktās uzņēmumu aptaujas rezultāti liecina, ka tikai 6,3% Latvijas kompāniju ir ieviesušas pilnībā digitālu grāmatvedību, portālam TVNET pastāstīja "Jumis Pro" mārketinga vadītāja Jekaterina Černobrovaja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, atsevišķās jomās progress ir acīmredzams, piemēram, ar elektroniski sagatavotiem rēķiniem pērn apmainījās jau 66,2% uzņēmumu, elektronisko parakstu lietoja 60,8% aptaujāto kompāniju un 52,6% respondentu arī līgumus parakstīja un uzglabāja datorsistēmā.

Tomēr līdz pilnībā digitālai grāmatvedībai vēl tāls ceļš ejams, atzīst "Jumis Pro" pārstāve, norādot, ka 12,8% aptaujāto uzņēmumu vispār nav ieviesuši nevienu digitālo risinājumu.

"Uz pilnībā digitālu dokumentu apriti pārgājuši tikai 6,3% Latvijas uzņēmumu, bet visi pārējie joprojām sagatavo atskaites un ziņojumus uz papīra lapām, lai arī grāmatvedības likums to vairs nepieprasa," norāda Černobrovaja.

Saskaņā ar Grāmatvedības likuma 6. panta 5. punktu, uzņēmums visu grāmatvedību drīkst kārtot elektroniski, izmantojot grāmatvedības programmu. Vienīgais nosacījums, lai programmā attēlotā informācija būtu cilvēklasāmā formātā un to vajadzības gadījumā varētu izdrukāt.

"Jumis Pro" pārstāve atzīmē, ka nozīmīgs pavērsiens grāmatvedības digitalizācijā notika 2019. gadā, kad valsts pārvalde Latvijā sāka pieņemt mašīnlasāmus e-rēķinus, un to neapšaubāmi veicināja arī attālinātā darba ieviešana pandēmijas laikā.

Savukārt "Jumis Pro" vadītājs Viesturs Slaidiņš pauž, ka gada pārskatu sagatavošana ir ļoti piemērots brīdis, lai uzņēmumu vadītāji novērtētu, cik tālu izdevies tikt dokumentu digitalizācijā.

"Ja uz grāmatveža galda joprojām krājas papīru kalns, tā ir nepārprotama zīme, ka vēl ir daudz uzlabošanas iespēju," norāda Slaidiņš.

Kā iespējamos risinājumus viņš min kases čeku digitalizēšanu vai darbinieku atvaļinājumu iesniegumu pieņemšanu tikai elektroniski. "Jumis Pro" vadītājs skaidro, ka tas samazinās darba apjomu grāmatvežiem un izmaksas uzņēmumiem uz biroja papīra un printera kasetņu rēķina, kā arī nāks par labu dabai, samazinot papīra izmantošanu. 

"Jumis Pro" pētījumu veicis 2022. gada janvārī, aptaujājot 400 Latvijas uzņēmumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu