Habla teleskops nofotografējis neparastu planētas veidošanos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Planēta “AB Vedējs b” (AB Aurigae b) mākslinieka interpretācijā.
Planēta “AB Vedējs b” (AB Aurigae b) mākslinieka interpretācijā. Foto: Reuters/ScanPix

NASA paziņojusi, ka Habla teleskopam izdevies iegūt vizuālus pierādījumus tam, ka daži no “gāzu gigantiem” jeb planētām, kas līdzīgas Jupiteram, ir veidojušies pilnīgi citādāk, nekā paredz galvenās teorijas.

Jaunatklātā planēta atrodas pie jaunas zvaigznes Vedēja zvaigznājā aptuveni 531 gaismas gadu lielā attālumā no Saules. Noskaidrots, ka planēta veidojusies tā saucamajā diska nestabilitātes ceļā, nevis kā paredz standarta teorija – kodola akrēcijas ceļā, raksta NASA.

Planēta “AB Vedējs b” (AB Aurigae b), iespējams, ir deviņas reizes masīvāka par Jupiteru un ir veidojusies “intensīvā un mežonīgā” procesā. Tas noticis tik tālu no planētas zvaigznes, ka ir maz ticams, ka planēta veidojusies kodola akrēcijas procesā, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Astronomy”.

Habla teleskops.
Habla teleskops. Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā planēta, kas tika pamanīta gāzu un putekļu protoplanetārajā diskā, ir aptuveni divus miljonus gadu veca.

Informācija priekš pētījuma tika iegūta no diviem Habla teleskopa instrumentiem un vēlāk tika salīdzināta ar ar datiem no Japānas Subaru teleskopa, kas izvietots Havaju salās. Pētījuma rezultāti atbalsta teoriju, ka tāda veida planētas var veidoties dažādos procesos.

“Daba ir gudra. Tā var radīt planētas ļoti dažādos veidos,” rakstīts NASA paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu