“Energoresursu pabalstos” līdz šim izmaksāti teju 60 miljoni eiro

Rūta Reinsone
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Līdz šī gada 3.aprīlim “energoresursu pabalstos” par katru bērnu izmaksāti 59 509 050 eiro, portālu TVNET informēja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

Šādu atbalstu 50 eiro apmērā izmaksā pēc likuma “Energoresursu cenu ārkārtējā pieauguma samazinājuma pasākumu likums”, kas pieņemts kraso energoresursu cenu sadārdzinājuma dēļ.

Atbalstu piešķir par četriem mēnešiem laikposmā no 2022.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 30.aprīlim, tātad kopā par katru bērnu 200 eiro (4x50).

Kopš 29.janvāra, kad likums stājies spēkā, līdz 3.aprīlim VSAA saņemti 31 898 iesniegumi par atbalsta piešķiršanu. Tomēr jāņem vērā, ka atbalstu automātiski bez iesnieguma izmaksā personām, kuras laikposmā no 01.01.2022. līdz 30.04.2022. saņem bērna kopšanas pabalstu vai ģimenes valsts pabalstu, vai kurām sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz 2022.gada 30.aprīlim.

VSAA atgādina, ka adresēts iesniegums par atbalsta piešķiršanu jāiesniedz: 

  • Personai par bērnu. Ja minētajā laikposmā audzina bērnu, kuram ir 16 vai 17 gadi un kurš nemācās. Tātad par bērniem, par kuriem vecāki nesaņem ģimenes valsts pabalstu, jo bērns nemācās. 
  • Studentam, ja viņš minētajā laikposmā mācās augstākās izglītības iestādē, tai skaitā koledžā, un ir vecumā līdz 23 gadiem, ieskaitot. 
  • Jaunietim, ja viņš minētajā laikposmā mācās vispārējās izglītības vai profesionālās izglītības iestādē un ir vecumā līdz 23 gadiem, ieskaitot. Tie ir jaunieši, kas sasnieguši 20 gadu vecumu vai stājušies laulībā, mācās, bet vecāki par viņiem nesaņem ģimenes valsts pabalstu.
  • Vecākam, aizbildnim, audžuģimenei vai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas vadītājam, ja minētajā laikposmā bērns atrodas ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, sociālās korekcijas izglītības iestādē vai ieslodzījuma vietā, kā arī ja bērnam ir piešķirts bēgļa vai alternatīvais statuss.

Ja šāds atbalsts ir palaists garām, tad tam vēl ir iespējams pieteikties. Iesniegums par atbalsta piešķiršanu VSAA jāiesniedz sešu mēnešu laikā no jau iepriekš minētā  likuma spēkā stāšanās dienas, proti, 2022.gada 29.janvāra, vai no dienas, kad personai laikposmā no 01.01.2022. līdz 30.04.2022. rodas tiesības uz atbalstu.

Iesniegumu 50 eiro atbalsta piešķiršanai (iesnieguma paraugs) VSAA var iesniegt:

  • elektroniski oficiālajā e-adresē;
  • elektroniski e-pastā pasts@vsaa.gov.lv (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu);
  • nosūtot pa pastu jebkuram klientu apkalpošanas centram vai ievietojot VSAA klientu apkalpošanas centros izvietotajās pasta kastītēs darba laikā.

Atbalstu izmaksā 45 dienu laikā no dienas, kad iesniegums saņemts VSAA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu