Latvijā pirmajā ceturksnī reģistrēts par 10% mazāk uzņēmumu nekā 2021. gadā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā šogad pirmajā ceturksnī reģistrēti 2215 jauni uzņēmumi, kas ir par 10,5% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā un par 21,1% mazāk nekā 2020.gada pirmajos trijos mēnešos, liecina "Lursoft" apkopotā informācija.

Tostarp šogad martā Latvijā reģistrēti 773 jauni uzņēmumi, kamēr 2021.gada martā tika reģistrēti 1032 jauni uzņēmumi, bet 2020.gada martā - 827 jauni uzņēmumi. Vienlaikus šogad martā reģistrēto uzņēmumu skaits ir lielākais mēneša laikā reģistrēto uzņēmumu skaits līdz šim šogad.

No visiem martā reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem teju 92% ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), bet vēl nepilni 6% - individuālie komersanti. Martā arī reģistrētas 10 jaunas zemnieku saimniecības, piecas ārvalstu komersantu filiāles, divas pilnsabiedrības, kā arī viens individuālais uzņēmums un komandītsabiedrība.

"Lursoft" apkopotā informācija arī liecina, ka martā 51,5% no visiem jaunajiem uzņēmumiem reģistrēti Rīgā, vēl 13,3% Pierīgā. Vismazākā jaunu uzņēmumu reģistrēšanas aktivitāte martā bija Latgalē, kur reģistrēti 7,6% no visiem Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem, savukārt Zemgalē - 7,8%.

2022.gada martā saglabājās tendence, kad vairāk nekā pusei (56,6%) no visām jaunreģistrētajām SIA pamatkapitāls nesasniedza 2800 eiro, tostarp 21,4% no visām šogad martā reģistrētajām SIA pamatkapitāla apmērs bija mazāks par 10 eiro.

Atšķirībā no citiem mēnešiem, martā nav reģistrēts neviens jauns uzņēmums ar pamatkapitālu, kas sasniegtu vismaz miljona eiro robežu, tādējādi arī martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija trīs reizes mazāks nekā gadu iepriekš, norāda "Lursoft" pārstāvji. Šogad martā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 4,68 miljonu eiro apmērā, 2021.gada martā - 15 miljonu eiro apmērā, bet 2020.gada martā - 3,62 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus šogad pirmajā ceturksnī reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 13,18 miljoni eiro, kamēr 2021.gada pirmajā ceturksnī - 25,8 miljoni eiro, bet 2020.gadā - 9,03 miljoni eiro.

Lielāko uzņēmumu martā reģistrējusi AS "Energokapital", dibinot SIA "Aizkraukles ESO", kuras reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 700 000 eiro. Aizkrauklē reģistrētā uzņēmuma informācijā norādīts, ka tā patieso labuma guvēju nav iespējams noskaidrot. "Energokapital" ir riska kapitāla fonds, kas galvenokārt nodarbojas ar enerģētikas projektu attīstīšanu Latvijā. Papildu tam kompānija nodarbojas arī ar grupā ietilpstošo uzņēmumu pārvaldi. Pēc "Lursoft" pieejamās informācijas, martā reģistrētā "Aizkraukles ESO" šobrīd ir vienīgā "Energokapital" piederošā kompānija. Savulaik "Energokapital" bijis īpašnieks tādos uzņēmumos kā SIA "SM Energo", SIA "Preiļu siltums" un SIA "Seces koks".

Martā divus jaunus uzņēmumus reģistrējis Lietuvas "Ignitis Renewables" - SIA "IGN RES DEV1" un SIA "IGN RES DEV2". Abu uzņēmumu reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls veido 500 000 eiro.

Bez jau minētajām "IGN RES DEV1" un "IGN RES DEV2 ārvalstu ieguldījumi pamatkapitālā pagājušajā mēnesī reģistrēti vēl 110 uzņēmumiem.

Pēc "Lursoft" datiem, martā uzkrātais ārvalstu tiešo ieguldījumu apmērs Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos samazinājās par 7,36 miljoniem eiro, sarūkot līdz 11,38 miljardiem eiro.

Visbiežāk jaunus uzņēmumus pagājušajā mēnesī Latvijā reģistrējušas personas no Krievijas, Lietuvas un Igaunijas.

Septiņus jaunus uzņēmumus martā Latvijā reģistrējuši arī Ukrainas valstpiederīgie. Kopējais uzkrāto līdzekļu apjoms, kuru Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos ieguldījušas personas no Ukrainas, šā gada pirmajos trijos mēnešos sarucis par nepilniem 10 miljoniem eiro, samazinoties līdz 107,12 miljoniem eiro. Februārī Ukrainas valstspiederīgie Latvijā reģistrēja divus jaunus uzņēmumus, bet janvārī - sešus.

Vienlaikus apkopotie dati arī liecina, ka Latvijā šogad pirmajā ceturksnī likvidēts vairāk uzņēmumu, nekā izveidoti jauni, - 2022.gada pirmajos trijos mēnešos Latvijā likvidēti 3178 uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu