Latvijā vislielākais darbinieku pieprasījums – būvniecībā

Rūta Reinsone
, TVNET Ziņas | KLIK redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saskaņā ar operatīvajiem datiem uz marta beigām vislielākais darbinieku pieprasījums ir būvniecībā, ražošanā, transportā un loģistikā un lauksaimniecībā, portālu TVNET informēja Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Liels darbinieku pieprasījums bija arī pakalpojumu jomā, ēdināšanas un pārtikas rūpniecībā, tirdzniecībā, informācijas tehnoloģijās un telekomunikācijās. Pieprasītāko profesiju topa augšgalā bijis kravas automobiļu vadītājs, būvstrādnieks, palīgstrādnieks, pavārs un betonētājs.

Latvijā ik gadu sezonalitātes ietekmē rudens un ziemas mēnešos bezdarba līmenis nedaudz pieaug, bet pavasara un vasaras mēnešos samazinās.

Piemēram, marta sākumā reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija 6,8%, viszemākais reģistrētā bezdarba līmenis bija Rīgas reģionā – 4,8%, visaugstākais Latgalē – 14,5 %.

Bezdarba līmenis reģionos 2022.marta sākumā.
Bezdarba līmenis reģionos 2022.marta sākumā. Foto: Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA)

Saskaņā ar operatīvajiem datiem uz 2022.gada 28.martu reģistrētā bezdarba līmenis valstī, salīdzinot ar 2022.gada marta sākuma datiem, samazinājies par 0,1 procentpunktu: 2022.gada 1.martā reģistrētā bezdarba līmenis valstī bija 6,8%, bet 2022.gada 28.martā - 6,7% (operatīvie dati).

Savukārt no 1. līdz 28. martam reģistrētā bezdarba līmenis Latgalē, Kurzemē, Vidzemē un Zemgalē samazinājies par 0,2 procentpunktiem, Rīgas reģionā - par 0,1 procentpunktu.

NVA uzskaitē marta sākumā bija 61813 reģistrēto bezdarbnieku, no tiem 41,1% bezdarbnieki vecumā virs 50 gadiem, 24% ilgstošie bezdarbnieki, 12,8% bezdarbnieki ar invaliditāti.

Pieaug arī reģistrēto vakanču skaits pieaug. 2022. gada marta sākumā NVA bija aktuālas 23 907 aģentūras reģistrētās brīvās darba vietas. Salīdzinot ar 2021. gada marta sākumu, tas ir par 9 356 darba vietām vairāk. No brīvo darba vietu kopskaita 72% ir Rīgas reģionā.

Starp augstas kvalifikācijas profesijām marta sākumā visvairāk bija nepieciešami programmētāji, medicīnas māsa un projektu vadītāji.

Vidējas kvalifikācijas profesijās brīvo darba vietu skaits visvairāk bija kravas automobiļa vadītāja vakancē. Savukārt zemas kvalifikācijas profesiju kategorijā visvairāk bija nepieciešami palīgstrādnieki un būvstrādnieki.

Darba devēju pieprasītākās TOP 10 profesijas 2022. gada marta sākumā.
Darba devēju pieprasītākās TOP 10 profesijas 2022. gada marta sākumā. Foto: Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA)

Lūkojot brīvo darba vietu topu reģionos, situācija ir līdzīga – visvairāk nepieciešami palīgstrādnieki, būvstrādnieki, kravas automobiļu vadītāji, betonētāji un mūrnieki.

Brīvo darba vietu TOP 5 profesijas reģionos 2022. gada marta sākumā.
Brīvo darba vietu TOP 5 profesijas reģionos 2022. gada marta sākumā. Foto: Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA)

Jau ziņots, ka reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā lēnām samazinās, taču reģistrēto vakanču skaits ievērojami pieaug, pirmdien, 4. aprīlī, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu