ZM: Nepieciešams jauns ietekmes izvērtējums par Zaļā kursa mērķu sasniegšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kaspars Nordens/LETA

Ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un tās ietekmi uz pārtikas nodrošinājumu, nepieciešams jauns ietekmes izvērtējums par Zaļā kursa mērķu sasniegšanu, pauda Zemkopības ministrijā (ZM).

Ministrijā skaidro, ka Eiropas Komisija (EK) 23.martā izplatīja paziņojumu par pārtikas nodrošinātības aizsargāšanu un pārtikas sistēmu izturības stiprināšanu. Tajā izklāstīti tūlītēji pasākumi, lai atbalstītu pārtikas nodrošinātību un lauksaimniecību Ukrainā, kā arī globāli atbalstītu Eiropas Savienības (ES) ražotājus un patērētājus. Paziņojumā uzsvērta apņemšanās ievērot Zaļo kursu un stratēģijā "No lauka līdz galdam" noteikto, lai atbalstītu pāreju uz ilgtspējīgu pārtikas sistēmu.

Vienlaikus EK ir pieņēmusi arī atkāpes 2022.gada atbalsta pieteikumiem, ņemot vērā Krievijas iebrukuma Ukrainā sekas. EK martā pieņēma lēmumu par atkāpēm no zaļināšanas maksājuma nosacījumu piemērošanas, paredzot iespēju izmantot papuves pārtikas un lopbarības ražošanai un atcelt augu aizsardzības līdzekļu lietojuma ierobežojumu tajās.

Ministrijā norāda, ka tas nozīmē, ka papuves platības, uz kurām līdz šim bija liegta lauksaimniecības produktu ražošana, šogad var izmantot labības sējai, tādējādi vēl vairāk saražojot graudus gan pārtikai, gan lopbarībai.

Tāpat ministrijā atzīmē, ka ZM sarunās ar EK un ES dalībvalstīm ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē ir vērsusi uzmanību, ka EK ir jāizvērtē Zaļā kursa stratēģijas mērķu ietekme uz pārtikas nodrošinājumu, jo patlaban svarīgs ir tieši ES līmeņa risinājums.

Vienlaikus ministrija izvērtējusi arī pētījumus par Zaļā kursa ietekmi. Cita starpā ministrijā norāda, ka, piemēram, EK Kopīgā pētniecības centra pētījumā ir secināts, ka Zaļā kursa mērķu izpilde samazinās ES lauksaimniecības produktu ražošanu, mazinās produktivitāti, lauksaimnieku ienākumus, kopējo eksportu, bet savukārt importu - palielinās.

ZM uzver, ka pašlaik situācija kļuvusi vēl dramatiskāka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un tās ietekmi uz pārtikas nodrošinājumu, tāpēc nepieciešams jauns ietekmes izvērtējums par Zaļā kursa mērķu sasniegšanu un to ietekmi uz lauksaimnieciskās produkcijas ražošanu.

Ministrijas eksperti vērtē saņemtos EK komentārus par šā gada 18.janvārī ZM iesniegto Kopējās Lauksaimniecības politikas Stratēģiskā plāna projektu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu