Datubāze "#ScienceForUkraine" aicina centralizēt palīdzības piedāvājumu ukraiņu zinātniekiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls.
Ukrainas karogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Ukrainas zinātnes atbalsta piedāvājuma datubāze "#ScienceForUkraine" aicina centralizēt palīdzības piedāvājumu ukraiņu zinātniekiem.

Zinātnieki un iestādes, kas vēlas uzņemt Ukrainas pētniekus saskaņā ar vispārējām finansēšanas programmām, tiek aicināti iesniegt atbalsta piedāvājumu "#ScienceForUkraine" datubāzē.

Pēdējās nedēļās daudzas finansēšanas programmas un organizācijas piedāvā iespēju uzņemt pētniekus no Ukrainas kādā no pētniecības iestādēm, piedāvājot īpašas stipendijas vai paplašinot finansējumu esošajos pētniecības projektos. Tomēr daudzi no šiem atbalsta piedāvājumiem nav iekļauti "#ScienceForUkraine" datubāzē un tādējādi nesasniedz mērķauditoriju, apgalvo datubāzes pārstāvji.

Tāpat esot novērota piedāvājumu mazināšanās tendence datubāzē. Pirmajās četrās nedēļās ik nedēļu tika iesniegti aptuveni 300-400 jauni atbalsta piedāvājumi, savukārt aprīļa pirmajā nedēļā to skaits krasi samazinājās līdz aptuveni 150, un pagājušajā nedēļā tika saņemti 36 jauni atbalsta piedāvājumi.

Taču interese par "#ScienceForUkraine" apkopotajiem atbalsta piedāvājumiem saglabājas stabili augsta - mājaslapu ik nedēļu apmeklē ap 3000 lietotāju no Ukrainas. Kopumā kopš 2022.gada 1.marta vietni ir apmeklējuši vairāk nekā 100 000 lietotāju.

Datubāzes veidotāji uzskata, ka iemesls jauno piedāvājumu samazinājumam ir pāreja no tiešā uz netiešo atbalsta veidu. Martā vairums piedāvājumu tika iesniegti tieši no institūcijām un pētniekiem, kas vēlējās uzņemt ukraiņu kolēģus un bija gatavi veltīt savus budžeta līdzekļus.

Savukārt pašreiz situācija ir mainījusies, jo samazinājušies institucionālie resursi. Tā vietā nāk valsts mēroga atbalsts un lielākas finansēšanas programmas, kas piedāvā netiešu atbalstu jeb tiek nodrošināta sistēma, kurā institūcijas var pieteikties uz finansējumu vai paplašināt esošās pētniecības dotācijas, lai atbalstītu Ukrainas zinātniekus, kuriem tas pašlaik ir ļoti nepieciešams.

Pētniecības institūcijām būtu jāreģistrē savi atbalsta piedāvājumi, ko plānots īstenot netiešo atbalsta programmu ietvarā, pauž datubāzes pārstāvji. Kā skaidro datubāzes veidotāji, daudzas pētniecības institūcijas, iespējams, uzskata, ka pietiek ar to, ka tām ir tiesības uzņemt Ukrainas pētnieku, izmantojot vispārējo atbalsta mehānismu. Tomēr iespējamie atbalsta saņēmēji nespējot atrast šādu institūciju, piedāvājumu vai piemērotu personu, ar kuru sazināties.

Tāpēc "#ScienceForUkraine" veidotāji iesaka institūcijām un pētniecības grupām, kas vēlas uzņemt ukraiņu zinātniekus saskaņā ar vispārīgākām finansēšanas programmām, sagatavot īpašu piedāvājumu, kurā izklāstīts darba apjoms un iespējas, publicēt to savā tīmekļa vietnē un iesniegt "#ScienceForUkraine" datubāzē, lai nodrošinātu labāku informācijas pieejamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu