CSP: Martā ražotāju cenu līmenis gada laikā palielinājies par 27,2 %

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

2022. gada martā, salīdzinot ar pērnā gada martu, vidējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājies par 27,2 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Kā portālu TVNET informēja CSP pārstāvji, vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis palielinājās par 37,0 %, eksportētajai produkcijai – par 18,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieauga par 22,9 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 15,4 %.

Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; pārtikas produktu ražošanā, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, materiālu pārstrādē.

2022. gada martā, salīdzinot ar februāri, ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 3,0 %.

Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis pieauga par 4,4 %, eksportētajai produkcijai – par 1,8 %. Eksportam uz eirozonas valstīm ražotāju cenu līmenis palielinājās par 1,3 %, eksportam uz ārpus eirozonas valstīm – par 2,3 %.

CSP dati liecina, ka paaugstinoša ietekme bija cenu pieaugumam elektroenerģijas tirdzniecībā un ražošanā, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā; koksnes, koka un korķa izstrādājumu (izņemot mēbeles) ražošanā; atsevišķu pārtikas produktu ražošanā, kā arī gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas.

Tāpat CSP pārstāvji informēja, ka šogad informāciju par ražotāju cenām rūpniecībā sniedz ap 600 uzņēmumu. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu