Marsa krāteris gluži kā cilvēka pirksta nospiedums

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Marsa krāteris "Airy-0"
Marsa krāteris "Airy-0" Foto: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

NASA publicējusi jaunu attēlu, kurā redzams visai unikāls Marsa krāteris ar dīvainām, mirdzošām rievām, kas tam liek izskatīties pēc cilvēka pirksta nospieduma.

Krāteris, kas redzams attēlā, ir pazīstams kā “Airy-0”. Tas ir puskilometru plats un atrodas daudz lielākajā “Airy” krāterī, kas ir 43,5 kilometrus plats. Jaunais krātera attēls tika uzņemts 2021. gada 8. septembrī ar instrumentu uz NASA Marsa izlūkošanas orbitālā aparāta (Mars Reconnaissance Orbiter).

Krāteris “Airy” atrodas reģionā “Sinus Meridiani” jeb “Viduslīcī”. Mazākā krātera mirdzošās rievas ir pazīstamas kā šķērsvirziena eoliskās grēdas, kas bieži redzamas Marsa krāteros un ieplakās.

Šīs grēdas veido smilšu kāpas, kuras pārklāj plāns Marsa putekļu slānis. Putekļi, visticamāk, ir hematīts - pelēkzils minerāls jeb dzelzs oksīds, kas plaši atrodams krātera reģionā. Hematīta putekļi atstaro gaismu, kas šī krātera izskatu padara atšķirīgu no daudziem citiem Marsa krāteriem.

Šī nav pirmā reize, kad Marsa krāteros novērotas šīs cilvēka pirkstu nospiedumiem tik līdzīgās rievas. 30. martā Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA) publicēja attēlus, kuros redzams krāteru pāris, no kuriem viens stipri atgādināja cilvēka smadzenes. Tiesa šajā gadījumā krātera rievas veidoja ledus, rakstīts izdevumā “Space”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu