Pasaules Intelektuālā īpašuma dienā apbalvos konkursa "Latvijas Gada preču zīme 2021" laureātus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Jau vairāk nekā 20 gadu 26. aprīlī tiek svinēta intelektuālā īpašuma diena, lai izceltu intelektuālā īpašuma nozīmi jaunradē, Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) šāgada tēma šai dienai ir "Intelektuālais īpašums un jaunatne: inovācijas labākai nākotnei"," informēja Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

Viņš piebilda, ka arī Latvijā šī diena ir svētki, jo tiks apbalvoti konkursa "Gada preču zīme 2021" laureāti. Pasākums noritēs klātienē Tieslietu ministrijā no plkst. 15.00 līdz 16.30. Tajā aicināti piedalīties arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Pasākumu varēs vērot arī tiešsaistē Patentu valdes "Facebook" kontā.

Nupat publicētais WIPO pētījums atklāj, ka pēdējā gadsimtā inovāciju temps pieauga ap 25 reizēm, tas nozīmē, vidēji par 3% gadā. Katrā desmitgadē citas tehnoloģijas vai jomas bija galvenie jaunrades katalizatori. Piemēram, no 1895. gada līdz 1925. gadam transporta nozare veidoja 28% no visiem patentiem, ar ikgadējo izaugsmi 21%.

Pēc tam stafeti pārņēma veselības un farmācijas nozare. No 1930. gada līdz 1960. gada inovācijas medicīnā trīskāršojās. Minētajā periodā šī joma ģenerēja 7% no visiem patentiem.

Līdzīgi bija arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju jomā 35 gados - no 1965. gada līdz 2000. gadam - auga trīskārtīgi un minētajā laikā šīs nozares patenti veidoja 24% no visiem patentiem.

Tikmēr pēdējie 20 gadi ir aizritējuši digitalizācijas zīmē. "WIPO pētījums atklāj, ka digitālās inovācijas pēdējos 20 gados ir augušas četrkārši, sasniedzot 12% no visiem patentu pieteikumiem. Vēl vairāk - ja raugāmies uz pēdējiem pieciem gadiem, tad inovācijas, kas saistītas ar digitālajām tehnoloģijām, ir augušas par 172% straujāk nekā visi citi patenti," piebilda Batalauskis.

Visstraujāk attīstās tādas jomas kā mākslīgais intelekts, lielie dati, mākoņskaitļošana un autonomās sistēmas, kamēr lietu interneta jomā vērojams patentu skaita kritums.

"Inovāciju loma pasaulē tikai pieaugs, vēl vairāk, sabiedrība pieprasa, lai tās attīstās ar lielāku ātrumu un risina problēmas tagad, nevis kaut kad vēlāk. Vienlaikus pieaugot jaunrades tempam, mums jāspēj parūpēties, lai to autori un viņu tiesības ir aizsargātas," uzsvēra Batalauskis.

Konkursā "Gada preču zīme" organizatori - Patentu valde, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Latvijas dizaineru savienība - vēlas izcelt un sumināt Latvijas uzņēmumus, kas iegulda jaunradē un saskata rūpnieciskā īpašuma aizsardzības priekšrocības ilgtermiņā. "Bez šādiem uzņēmējiem tautsaimniecības izaugsme nebūtu iespējama," tā Batalauskis.

Konkursā “Gada preču zīme 2021” apbalvojumus piešķir divās kategorijās - “Gada preču zīme Latvijai” un “Gada preču zīme pasaulei”. Abās piedalās Latvijas izcelsmes uzņēmējdarbību popularizējošas preču zīmes, kuru preces vai pakalpojums ir radīti Latvijā. Pirmajā gadījumā precei vai pakalpojumam ir jābūt pieejamam patēriņam Latvijā, bet otrajā – patēriņam ārpus Latvijas.

Šogad kategorijā “Gada preču zīme – Latvijai” piedalās 35 preču zīmes, bet “Gada preču zīme – pasaulei” – 14.

Pasākumā laureātus sveiks Patentu valdes direktors Agris Batalauskis, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, Latvijas Dizaineru savienības valdes priekšsēdētāja Kristiana Kazarjana, kā arī Starptautiskās intelektuālā īpašuma aizsardzības asociācijas Latvijas Nacionālās grupas valdes loceklis Jevģenijs Fortūna.

Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kuri vēlas piedalīties pasākumā, lūdzam savu dalību reģistrēt iepriekš līdz šāgada 26. aprīļa pl.12.00, rakstot e-pastā elina.apanasevica@publicid.lv vai zvanot uz tālruņa numuru 26689887.

Ceļojošās balvas tālāk nodos pērnā gada laureāti - uzņēmējs un "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs un "Rīgas piena kombināta" zīmola "Kārums" projekta vadītāja Ilva Veidemane.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu