Igaunijā no maija sākuma slēgs Covid-19 kontaktu izsekošanas lietotni

LETA/BBC/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Madis Veltman

No šī gada 2.maija Igaunijā tiks slēgta Covid-19 kontaktu izsekošanas lietotne "HOIA", kuru pandēmijas laikā lejupielādējuši vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Igaunijas Veselības departamenta Analīzes un attīstības centra attīstības vadītāja Kerstina Ģertrūde Kerblane paskaidroja, ka lietotne tika izveidota pandēmijas sākumā, kad nebija vakcīnu pret Covid-19 un kontaktu apzināšana bija nepieciešama slimības izplatības kontrolei, tomēr "tagad tā ir izpildījusi savu mērķi un cilvēki ir zinošāki par to, kā pasargāt savu veselību".

Lai lietotnē norādītu savu inficēšanās faktu, ir nepieciešams pozitīvs Covid-19 polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testa rezultāts, bet, samazinoties Covid-19 izplatībai, Igaunijā no 1.maija valsts apmaksās PĶR testus tikai riska grupu un vismaz 60 gadus veciem cilvēkiem, tādējādi krasi samazināsies veikto testu skaits.

Kerblane uzsvēra, ka tagad lielāka atbildība par Covid-19 izplatības ierobežošanu gulstas uz pašiem cilvēkiem, kuriem nevajag gaidīt brīdinājumus un ierobežojumus no valsts, bet pašiem ir jārīkojas atbilstoši ierastajai praksei infekcijas slimību gadījumā, proti, parādoties slimības simptomiem, jāpaliek mājās un saslimšanas ar Covid-19 gadījumā pašiem jāinformē savas kontaktpersonas.

"HOIA" dažu mēnešu laikā pandēmijas sākumā izstrādāja 12 uzņēmumi sadarbībā ar valsts institūcijām.

Igaunijas Veselības departamenta ceturtdien publicētie dati liecina, ka aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar koronavīrusu atklāta vēl 327 cilvēkiem un reģistrēti četri Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Kopš pandēmijas sākuma Igaunijā veiktas 3 322 155 analīzes un atklāti 571 625 inficēšanās gadījumi. Ar Covid-19 pavisam Igaunijā miruši 2537 cilvēki.

Igaunijas Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju samazinājies līdz 388,34. Februāra sākumā šis rādītājs tuvojās 6900, bet kopš tā laika ir pakāpeniski sarucis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu