ASV pārliecinātas, ka uzbrukumā "Novaja gazeta" redaktoram Muratovam bija iesaistīti Krievijas izlūkdienesti

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV ir pārliecinātas, ka Krievijas izlūkdienesti ir saistīti ar šomēnes notikušo ķīmisko uzbrukumu laikraksta "Novaja Gazeta" redaktoram, Nobela Miera prēmijas laureātam Dmitrijam Muratovam, vēsta ASV mediji.

Kā ziņo gan "The New York Times", gan "Washington Post", ASV izlūkdienesti secinājuši, ka uzbrukumu Muratovam vilcienā sarīkojuši Krievijas izlūkdienestu darbinieki.

Muratovs aprīļa sākumā paziņoja, ka vilcienā Maskava-Samara nenoskaidrota persona viņu aplējusi ar sarkanu krāsu, kuras sastāvā bijis acetons. Persona, kas uzlēja krāsu, kliegusi: "Muratov, lūk, tev par mūsu zēniem!"

Viņš tolaik sociālajos tīklos publicēja fotogrāfijas, kurās redzams, ka viņš noliets ar sarkanu krāsu un ar to pietašķīta viņa kupeja. Muratovs paziņoja, ka acetona dēļ viņam bijusi dedzinoša sajūta acīs.

Žurnālists ir kritizējis Krievijas valdību par iebrukumu Ukrainā, un martā paziņoja, ka Nobela prēmijas medaļu atdod ukraiņu bēgļu palīdzības fondam.

Pirms uzbrukuma "Novaja Gazeta" bija paziņojusi par tiešsaistes un drukātā izdevuma pārtraukšanu līdz Krievija izbeigs karu Ukrainā.

Krievijas institūcijas pirms tam divreiz bija brīdinājušas izdevumu par iebrukuma atspoguļojumu, jo Krievijā medijiem ļauts atspoguļot vienīgi Maskavas oficiālo viedokli par notiekošo Ukrainā.

Par krimināli sodāmām "viltus ziņām" Krievijas varasiestādes pasludinājušas jebkādu informāciju, kas atklāj Ukrainā pastrādātos kara noziegumus, civiliedzīvotāju slepkavošanu, krievu ciestos zaudējumus un ukraiņu tautas pretestību iebrucējiem.

Krievijā pat aizliegts pret Ukrainu uzsākto karu saukt par karu vai iebrukumu, vai jebkurā citā piemērotā vārdā. Visi mediji ir spiesti lietot Kremļa uzspiesto eifēmismu - "specoperācija".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu