Šolcs negrasās apmeklēt Ukrainu Šteinmeieram iedotā "kurvīša" dēļ

Ukrainas vēstnieks viņu nosauc par "aizvainotu aknu desu"
TVNET/LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Olafs Šolcs
Olafs Šolcs Foto: MICHELE TANTUSSI / AFP

Vācijas kanclers Olafs Šolcs intervijā pirmdien apliecināja, ka viņam šobrīd nav plānu apmeklēt Ukrainu, ar šo vēsti nākot klajā pēc tam, kad Ukraina bija atteikusies no iespējas pieņemt vizītē Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru.

Ir nepieņemami, ka valstij, kas sniedz lielu militāro un finanšu atbalstu, tiek pateikts, ka tās prezidents nevar ierasties vizītē, intervijā raidsabiedrībai ZDF sacīja kanclers.

"Tas stāv ceļā," norādīja Šolcs. "To nevar paveikt."

Ukrainas vēstnieks Vācijā Andrejs Meļņiks intervijā "Der Spiegel" Šolcam šajā sakarā veltījis skarbus vārdus. "Tēlot aizvainotu aknu desu nav pārāk valstiski. Runa ir par pašu nežēlīgāko karu kopš nacistu uzbrukuma Ukrainai. Tas nav nekāds bērnudārzs."

Vācija paziņojusi, ka kopš 24.februāra nosūtījusi Ukrainai ieročus un aprīkojumu vairāk nekā 190 miljonu eiro vērtībā. Salīdzinājumam - Latvija un Igaunija katra sniegusi palīdzību vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā, liecina Ķīles Pasaules ekonomikas institūta apkopojums.

Šteinmeiers 12.aprīlī vizītes gaitā Varšavā atzina, ka plānojis vizītē apmeklēt Ukrainu, bet Kijiva norādījusi, ka šāda vizīte nav vēlama.

Vācijas prezidents ilgstoši iestājies par Rietumu tuvināšanos Maskavai, bet tagad pauž nožēlu par savu agrāko nostāju. Kā norādījis Šteinmeiers, kas Merkeles kabinetā ieņēma ārlietu ministra amatu, Krievijas iebrukums Ukrainā nozīmē, ka gan viņam, gan citiem ir jāatzīst, ka viņu nostāja bijusi aplama.

Vācijas opozīcijas kristīgo demokrātu līderis Frīdrihs Mercs paziņojis, ka Ukrainu apmeklēs šonedēļ.

Intervijā pirmdien Šolcs arī sacīja, ka sankcijas Krievijai netiks atceltas, ja netiks panākts miera līgums starp Krieviju un Ukrainu.

"Bez konsensa ar Ukrainu mēs sankcijas neatcelsim. [Krievijas prezidentam Vladimiram] Putinam jāpanāk vienošanās ar Ukrainu, un viņš to nespēs paveikt ar diktatorisku mieru un saviem nosacījumiem," sacīja Šolcs. "Mūsu mērķim ir jābūt, ka Krievija nespēj īstenot savas ieceres."

"Krievija nedrīkst uzvarēt, un Ukraina nedrīkst zaudēt," uzsvēra kanclers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu