LTV: Apturēta uzņēmuma "Ventamonjaks" darbība Ventspils ostā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Krievijas agresijas Ukrainā dēļ apturēta uzņēmuma "Ventamonjaks" darbība Ventspils ostā, jo patiesā labuma guvēji ir sankcionēto personu sarakstā. Ir dota atļauja bīstamās vielas izvešanai, otrdien, 3.maijā, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Otrdien Ventspils brīvostas pārvalde saņēmusi atļauju sākt kuģu kraušanu un amonjaka nogādāšanu potenciālajiem pircējiem.

"Mēs šobrīd gatavojam lēmumu par darbības apturēšanu uz laiku, kamēr uzņēmums pakļauts sankciju ietekmei,

jo uzņēmums sankciju ietekmē nespēj nodrošināt normālu darbību. Ja uzņēmums mainīs šos akcionārus vai kā citādi tiks atbrīvots no sankciju ietekmes, uzņēmuma darbība tiks nekavējoties atjaunota," skaidroja Valsts vides dienesta (VVD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga.

"Ventamonjaka" finanšu līdzekļi tika apturēti ārzemju bankās, jo vairāk nekā puse uzņēmuma akciju pieder Krievijas uzņēmējiem. Tikmēr reidā Ventspils ostā jau ilgstoši stāv divi kuģi, kas gatavi izvest sašķidrinātā amonjaka kravu no termināļa.

VVD izveidotā darba grupa šonedēļ, atrisinot jautājumu par naudas līdzekļu kustību un pieejamību banku kontos, bīstamās kravas izvešanai devusi termiņu - 10.maijs.

"Diemžēl mēs paši esam kļuvuši par situācijas ķīlniekiem. Terminālis līdz šim funkcionēja. Es esmu pārliecināts, ka Latvija un Ventspils ir ieinteresēta, lai terminālis turpinātu funkcionēt," teica "Ventamonjaka" valdes loceklis Dmitrijs Vihovaņecs.

LTV ziņo, ka sašķidrinātā amonjaka kravām paredzētais terminālis ir viens no visbīstamākajiem Ventspils ostas objektiem.

"Es mierinu Ventspils iedzīvotājus, ka šobrīd pilsēta ir pilnībā drošībā

un valsts institūcijas ļoti rūpīgi pieskata, kas notiek terminālī, un sniedz atbalstu juridisko procedūru organizēšanai amonjaka kravu izvešanai," sacīja VVD vadītāja.

Lai atjaunotu "Ventamonjaka" darbību, iespējams, notiks īpašnieku maiņa tām kapitāldaļām, kuras skar sankcijas.

"Tā vienkārši pārsvītrot šo uzņēmumu un izsviest ārā nav pareizi. Tāds lēmums izsauktu strādājošo atlaišanu un tā tālāk," norādīja Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij").

Pat pēc divu amonjaka kravu izvešanas un uzņēmuma darbības apturēšanas rezervuāros joprojām tiks uzglabātas tehniskās rezerves, kas turpinās apdraudēt ekoloģisko situāciju Ventspilī, ja savlaicīgi netiks apmaksāti uzglabāšanas izdevumi, ziņo LTV.

Kā vēstīts, VVD izdevis lēmumu, ka līdz 10.maijam sašķidrinātais amonjaks no Ventspils ostas termināļa jāizved.

Līdz amonjaka pilnīgai izvešanai un termināļa pilnīgai atbrīvošanai no amonjaka uzņēmumam jānodrošina sašķidrinātā amonjaka droša uzglabāšana.

Pašlaik nav nekādu indikāciju, kas liecinātu par šīs kravas radītiem riskiem, taču valsts ir gatava pārņemt kravas uzglabāšanu, ja rastos šāda nepieciešamība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu