Pakāpenisks Krievijas naftas embargo, vēršanās pret Krievijas lielāko banku - ko ietver jaunā ES sankciju pakete?

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Felipe Dana

Eiropas Savienība (ES) jaunākajā sankciju paketē plāno noteikt pakāpenisku Krievijas naftas importa aizliegumu, vērsties pret Krievijas lielāko banku "Sberbank" un trim raidsabiedrībām, trešdien paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs gādāsim, lai organizēti pakāpeniski atteiktos no Krievijas naftas, lai ļautu mums un mūsu partneriem nodrošināt alternatīvus piegāžu maršrutus un mazinātu ietekmi uz globālo tirgu," EK prezidente sacīja Eiropas Parlamenta (EP) sēdē Strasbūrā.

"Tādēļ mēs no Krievijas jēlnaftas piegādēm pakāpeniski atteiksimies sešu mēnešu laikā un no naftas pārstrādes produktiem - līdz gada beigām," viņa piebilda.

Iepriekš anonīmi avoti EK informēja, ka ES aizliegumā pirkt Krievijas naftu plaši izņēmumi tiek plānoti tikai Ungārijai un Slovākijai, kas ir ļoti atkarīgas no Krievijas naftas piegādēm. Tā kā abām valstīm nav pieejas jūrai, tās nevar atrast alternatīvus piegādes avotus tik ātri kā citas valstis.

ES no Krievijas saņem apmēram ceturto daļu patērētās naftas, kas tiek izmantota galvenokārt automašīnu benzīnam un dīzeļdegvielai.

Lai plānotās jaunās sankcijas stātos spēkā, ir vajadzīgs visu 27 ES dalībvalstu apstiprinājums. Trešdien gaidāma ES dalībvalstu vēstnieku tikšanās, lai izvērtētu EK iesniegto sankciju plānu.

EK izstrādātajā sankciju paketē paredzēts vērsties pret Krievijas lielāko banku "Sberbank", atslēdzot to no starptautiskās maksājumu sistēmas SWIFT. Leiena norādīja, ka "Sberbank" tirgus daļa Krievijas bankas sektorā ir 37%.

Kā izteicās Leiena, vēršanās pret "Sberbank" un vēl divām bankām, "kurām ir izšķirīga nozīme Krievijas finanšu sistēmā un [prezidenta Vladimira] Putina spējā radīt iznīcību".

EK sestajā sankciju paketē mudina aizliegt Eiropā pārraidīt vēl trīs Krievijas valstij piederošu raidsabiedrību programmas, lai mazinātu Krievijas dezinformāciju par iebrukumu Ukrainā.

Leiena, kura nenosauca konkrētus kanālus, EP deputātiem teica, ka tiem būs aizliegta jebkāda satura izplatīšana ES teritorijā "caur kabeļtelevīziju, satelītu, internetu vai viedtālruņa lietotnēm".

Marta sākumā ES tika aizliegta Kremļa atbalstīto mediju RT un "Sputņik" pārraide.

Jaunākajā sankciju paketē EK ierosina noteikt sankcijas pret Krievijas pareizticīgo baznīcas galvu patriarhu Kirilu.

Sarakstā kopumā ir 58 personas. Līdzās militārpersonām ir arī Kremļa preses pārstāvja Dmitrija Peskova sieva, meita un dēls.

Leiena norādīja, ka sankciju sarakstam pievienotas augsta ranga Krievijas armijas virsnieki un citas personas, kuras "pastrādāja kara noziegumus Bučā un kuras ir atbildīgas par necilvēcīgo Mariupoles aplenkumu".

"Tas ir vēl viens nozīmīgs signāls visiem Kremļa kara īstenotājiem: mēs zinām, kas jūs esat, un jūs tiksiet saukti pie atbildības," uzsvēra EK prezidente.

EK prezidente uzsvēra, ka Putina mērķis ir "izdzēst Ukrainu no kartes", un prognozēja, ka viņam tas neizdosies. "Gluži pretēji, Ukraina ir pacēlusies uz drošsirdības un vienotības viļņa," teica Leiena, piebilstot, ka Putins nogremdē pats savu valsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu