Videospēles bērnus ietekmē pavisam negaidītā veidā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātniekiem izdevies atrast saikni starp videospēļu spēlēšanu un bērna inteliģences pieaugumu. Tas varētu graut sen valdošo uzskatu, ka videospēles bērniem ir kaitīgas.

Lai arī atšķirība kognitīvajās spējās bija neliela un ir nepietiekama, lai parādītu cēloņsakarību, tomēr tā ir pietiekama, lai to ņemtu vērā.

Tikmēr televīzijas skatīšanās un sociālo tīklu lietošana, šķiet, bērna intelekta līmeni neietekmē nedz pozitīvi, nedz negatīvi.

“Digitālie mediji definē moderno bērnību, tomēr to ietekme uz apziņu joprojām nav skaidra un tiek aktīvi apspriesta,” rakstīts pētījumā.

Šajā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, zinātnieki aplūkoja datus par dažādu digitālo mediju lietošanu ASV bērnu vidū. Visi bērni bija 9 līdz 10 gadus veci un, skatoties televizoru, dienā pavadīja vidēji 2,5 stundas, vienu stundu spēlēja videospēles un pusstundu socializējās internetā.

Pēc diviem gadiem pētnieki vēlreiz sazinājās ar vairāk nekā 5000 šo bērnu, secinot, ka to bērnu IQ līmenis, kuri vairāk laika pavadīja, spēlējot videospēles, bija vidēji par 2,15 IQ punktiem augstāks nekā tiem bērniem, kuri videospēles spēlēja mazāk.

IQ punktu pieaugums bija balstīts uz bērnu spējām izlasītā saprašanā, atmiņas, paškontroles un domāšanas elastīguma.

“Mūsu pētījuma rezultāti atbalsta apgalvojumu, ka pie datora pavadītais laiks patiesībā nekaitē bērna kognitīvajai attīstībai, kā arī to, ka videospēles patiesībā palīdz uzlabot intelektu,” teica pētnieks Torkels Klingbergs.

Kā uzsver pētnieki, šis nav pirmais pētījums, kurā parādīta saikne starp laiku, kuru bērni pavada, spēlējot videospēles, un kognitīvo spēju attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu