Pirkt kosmētiku, nenodarot pāri Zemei? Jā, tas ir iespējams

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pēdējo piecu gadu laikā atkritumu daudzums Latvijā ir pieaudzis par 21%.  Jāsaprot, ka nav tāda maģiska melnā cauruma, kur miskastes saturs bez pēdām pazūd pēc tam, kad to aizved atkritumu mašīnas. Ir laiks atvērt acis un sākt saskatīt kopsakarības starp mūsu ikdienas izvēlēm un to, kāda būs mūsu vide un Zeme nākotnē.

Šobrīd katrs Latvijas iedzīvotājs ik gadu “saražo” 439 kg atkritumu, un, labklājībai augot, vairojas arī arī atkritumu apjoms. Nozīmīgu daļu veido kartona, celofāna, plastmasas un citi iepakojumi, kas paliek pāri pēc kosmētikas produktu izmantošanas.

"Latvijā divu cilvēku mājsaimniecībā vidēji ir 32 kosmētikas produkti. Un tas ir, neskaitot dekoratīvo kosmētiku un smaržas.

Lielākais skaits ir bijis 67 produkti divu cilvēku mājsaimniecībā," novērojusi ekoskaistumkopšanas eksperte, ekoloģiskas skaistumkopšanas centra "Verdant Eco SPA" dibinātāja Dace Šrādere.

Ja mājās ir pieejams tik plašs klāsts produktu, tad nevilšus var rasties kļūdas to lietošanā vai izvēlē. Speciāliste skaidro, kā izvēlēties kopjošo kosmētiku, lai samazinātu ietekmi uz apkārtējo vidi un neradītu kaitējumu sev.

Kāpēc ir svarīgi pārdomāti izvēlēties kosmētiku

Lai pārdomāti izvēlētos un lietotu produktus ādas un matu kopšanai, vērts pievērst uzmanību šādiem aspektiem:

Foto: Privātais arhīvs
  • Nekonsekventa produktu lietošana. “Lēkājot” no viena produkta pie otra, mēs neļaujam produktam iedarboties un parādīt sev piedēvēto efektu;
  • Daudzie iepakojumi mazina telpas estētiku;
  • Cieš vide, jo lielo produktu daudzumu nevar laikus izlietot un tas tiek izmests vai, kas arī slikti, - to turpina lietot, neskatoties uz to, ka produktā jau var būt savairojušās kaitīgās baktērijas, sēnītes u.c.

​Lai mazāk atkritumu nonāktu vidē, ir svarīgi šķirot izlietoto iepakojumu. Turklāt ražošana no pārstrādātiem materiāliem (papīra, stikla, plastmasas, metāla u. c.) ļauj ietaupīt līdz pat 90% enerģijas, kas būtu nepieciešama, lai to pašu iepakojumu izgatavotu no pirmreizēji iegūtiem materiāliem.

Vairāk par to, kā pareizi šķirot kosmētikas iepakojumu, stāstījām šajā rakstā.

Kas jāņem vērā, pētot kosmētikas iepakojumu

Kosmētikas produktu etiķetes nereti maldina ar dizainu un uzrakstiem, tādēļ Dace iesaka produktus izvēlēties pēc diviem kritērijiem:

  • To piemērotība ādas tipam/vajadzībai (piemēram, sausai ādai nevajadzētu lietot produktus, kas paredzēti taukainai);
  • Sastāvs (vajadzētu izvairīties no nevēlamām vielām).

Palīdzēt izvēlēties kosmētiku var starptautiskie eko serftifikāti  - ja uz kosmētikas iepakojuma atrodami šādi zīmodziņi, ir pārliecība par produkta sastāva drošumu.

Tā, piemēram, “Cosmos” ir vienotais Eiropas dabīgās kosmētikas sertifikācijas standarts. Bieži to var redzēt kombinācijā ar citiem sertifikācijas zīmogiem, jo standartam ir pievienojušās vairākas dabīgās kosmētikas sertifikācijas organizācijas.

Neatkarīgi no tā, ar kuru zīmogu kopā redzi atsauci uz "Cosmos" standartu, izvēloties produktus ar šo marķējumu, vari būt droša, ka produkts atbilst stingrām prasībām par kosmētikas sastāvdaļu dabiskumu (vismaz 95% dabiskas izcelsmes sastāvdaļu) un nav testēts uz dzīvniekiem; produkta formula un iepakojums atbilst ilgtspējības prasībām un tā ražošanā ievēroti dabai draudzīgāki vides pārvaldības principi.

Dažreiz pamanīsi: lai gan produkts nav "Cosmos" sertificēts, tas tik un tā satur lielu daļu dabiskas izcelsmes sastāvdaļu (angliski – “naturally derived ingredients”, procentuālā daļa var mainīties atkarībā no produkta). Pēc lietošanas nonākot notekūdeņos un atpakaļ vidē, šīs sastāvdaļas parasti radīs mazāku slodzi uz vidi.

Ražotāji arvien biežāk iepakojumos izmanto pārstrādātu plastmasu. Šādas un līdzīgas ikonas norāda, kuras iepakojuma daļas satur pārstrādāto plastmasu un cik lielā daudzumā.

Izvēloties šādus produktus, tu vari palīdzēt videi divējādi – veicinot plastmasas pārstrādi, kā arī taupot resursus, kas nepieciešami iepakojuma izgatavošanai. Piemēram, vienas pārstrādātas plastmasas pudeles izgatavošanai nepieciešams līdz pat 87% mazāk enerģijas resursu nekā jaunas plastmasas pudeles izgatavošanai.

Ja šādu zīmodziņu uz iepakojuma nav, talkā var ņemt kaitīgo vielu sarakstus. Tādus var atrast internetā, meklētājā ievadot atslēgvārdus "kaitīgās vielas kosmētikā", "melnais saraksts", "cosmetic black list", "harmful ingredients", "toxic ingredients" utt. 

Videi draudzīgs kosmētikas iepakojums un tā priekšrocības

Vēl viens pluss kosmētikai ar jau iepriekš minētajiem starptautiskajiem eko sertifikātiem ir videi draudzīgs ražošanas process un iepakojums (tie ir kritēriji, lai saņemtu šos sertifikātus).

Par videi draudzīgiem iepakojumiem uzskata tos, kurus ir viegli pārstrādāt un kas radīti no bioloģiskajiem dabas resursiem, ne fosilajām izejvielām.

Piemēram, papīrs un kartons, audums, stikls, metāls, no cukurniedrēm ražota bioplastmasa.

Taču videi visdraudzīgākais iepakojums ir tāds, kura nav (produkts, kas neatstāj neko aiz sevis - ne kastīti, ne bundžiņu, ne plēvīti). Piemēram, cietie šampūni vai produkti, kurus varam tarā vairākkārtīgi uzpildīt.

Pirmie soļi, lai samazinātu kosmētikas iepakojumu apjomu

Motivāciju pārdomātāk veikt pirkumus un izvēlēties pārstrādājamu kosmētikas iepakojumu atrast ir viegli. Kādam tā ir dabas saudzēšana, citam ētikas jautājums, kādam finansiāli iemesli - jāatceras, ka katra produkta saražošanā ir iztērēti resursi un enerģija, kas ir velti tērēta, ja lieta guļ plauktā un netiek izmantota. Un tā ir arī nauda, kas iztērēta un netiks atgūta.

Speciāliste skaidro, ka

vispirms vajadzētu saprast, kas tiešām ir nepieciešams, un izvērtēt savus kosmētikas lietošanas principus, kritērijus: kāpēc kuru produktu izvēlos, kam esmu gatavs atrast alternatīvu, bez kā vispār varu iztikt. Ir vienkārši jāpieņem lēmums turpmāk saimniekot gudrāk.

Pirmie soļi, ko varam īstenot katrs, ir pavisam vienkārši, pārskatot savus iepirkšanās paradumus. Produkti pārstrādātas plastmasas pudelēs, atkārtoti uzpildāmi produkti, lielāki tilpumi ilgākam laikam, auduma maisiņa vai atkārtota plastmasas maisiņa izmantošana, cietā šampūna vai kondicioniera lietošana – šie un citi ieradumi palīdzēs samazināt izlietoto iepakojuma daudzumu.

Visspēcīgākais mīts ir tas, ka ir no visa jāatsakās un jādzīvo pilnīgi bez atkritumiem, To neviens neprasa: daudz svarīgāk ir, lai mēs katrs darītu vismaz kaut ko lietas labā, piemēram, izvēlētos kosmētiku vairākkārt pārstrādājamā iepakojumā un šķirotu to, nekā saujiņa indivīdu dzīvotu perfektu bezatkritumu dzīvi. Nevajag celt latiņu par augstu; galvenais ir sākt!

Vairāk pārstrādāts un pārstrādājams produktu iepakojums ir arī viens no Drogas mērķiem. Sadarbībā ar Latvijas Zaļo punktu šajos Drogas veikalos ir iespējams nodot pārstrādei jebkura zīmola un marķējuma skaistumkopšanas produkta plastmasas iepakojumu.

Tests tapis sadarbībā ar Drogas un "Henkel".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu