Kas ir pasaulē garākie koki?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sekvojas. Ilustratīvs attēls
Sekvojas. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Koki ir vieni no majestātiskākajām un bijību izraisošajām dzīvajām lietām pasaulē. Daži no tiem turklāt ir ļoti, ļoti lieli.

Izrādās, ka pasaulē garākie koki ir mūžzaļās sekvojas jeb krasta sekvojas (sequoia sempervirens) miglas klātajā Redvudas Nacionālajā parkā Kalifornijas ziemeļos. Karalis starp šiem kokiem ir Hiperions, kas, kā vēstīts Ginesa rekordu grāmatā, kad tas pēdējo reizi tika mērīts 2019. gadā, bija 116,07 metrus garš (bez saknēm), kas ir augstāk par 35 stāvu ēku.

Hiperiona atrašanās vieta tiek turēta noslēpumā, tomēr ir zināms, ka tas aug kalna nogāzē, kur lielākā daļa sekvoju ir izcirstas. Kaut kādā veidā Hiperionam ir izdevies izbēgt no cirvja un motorzāģa. Aplēsts, ka Hiperions ir 600 līdz 800 gadu vecs.

Dzīvais debesskrāpis pirmo reizi tika pamanīts 2006. gadā, kad pētnieki Kriss Etkinss un Maikls Teilors nodarbojās ar pasaulē garāko koku medīšanu. Toreiz Hiperions bija nedaudz īsāks – 115,5 metri. Tajā pašā laikā pētnieki arī atrada otro un trešo garāko koku pasaulē – 114,7 metrus garo Hēliju un 113,1 metru garo Ikaru, vēstīts vietnē "Live Science".

“Lai arī tie aug stāvās nogāzēs, tā ir lielākā sekvoju augšanas vieta uz mūsu planētas. Tās atrodas aiz kalnu grēdas, tāpēc ir pasargātas no vēja. Blakus tām ir daudz ūdens, kā arī tur bieži ir migla, kas palīdz klimatu saglabāt mērenu un mitru. Turklāt kokiem ir pieejams daudz saules gaismas,” 2006. gadā stāstīta Etkins.

Piekrastes sekvojas ir ne tikai garākie koki pasaulē, bet arī vieni no vecākajiem, proti, tie var sasniegt pat 2000 gadu vecumu. Pagaidām gan nav īsti skaidrs, kā šie koki spēj tik ilgi izdzīvot, tomēr, visticamāk, lielu lomu spēlē klimats.

Lai arī Kalifornijas vidienē vasarā bieži plosās mežu ugunsgrēki, piekrasti ieskauj biezs miglas slānis, kas palīdz gaisa temperatūrai palikt zemai visu gadu. Arī biežās lietavas palīdz videi šajos reģionos saglabāties sekvojām patīkamai.

Piekrastes sekvojas ir arī pret dažādām slimībām noturīgākie koki uz planētas. To biezā, ar tanīnu bagātā miza ideāli aiztur dažādas sēnītes un slimības, kas nereti kaitē citiem kokiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu