Zviedrijā novērots jauns koronavīruss

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Pele. Ilustratīvs attēls
Pele. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Sikspārņi un zvīņneši nav vienīgie dzīvnieki, kuros var veidoties jauni koronavīrusi. Arī tādi grauzēji kā žurkas un peles var pārnēsāt šos vīrusus un dažos gadījumos ar tiem aplipināt arī mūs – cilvēkus.

Tagad zinātnieki starp Zviedrijas rūsganajām mežstrupastēm novērojuši izplatāmies jaunu koronavīrusu, ko viņi nosaukuši par Grimso vīrusu, vēstīts izdevumā "Science Alert".

“Mēs nezinām, vai šis jaunais vīruss ir bīstams cilvēkiem; tiesa, šis atklājums ir labs atgādinājums tam, kāpēc mums ir jānovēro savvaļas vīrusi, īpaši tie, kurus pārnēsā dzīvnieki, kas dzīvo mums tuvumā,” skaidroja pētnieks Oke Lundkvists.

Rūsganās mežstrupastes ir vieni no visplašāk sastopamajiem grauzējiem Eiropā. To gaitas bieži krustojas ar cilvēku gaitām. Zināms, ka šie grauzēji pārnēsā Pūmalas vīrusu, kas cilvēkiem izraisa hemorāģisko drudzi.

Meklējot patvērumu sliktos laikapstākļos, šie grauzēji mēdz apmesties cilvēku mājās, paaugstinot risku cilvēkiem saķert šo vīrusu.

Nav novērots, ka jaunais koronavīruss būtu pārlēcis no šiem dzīvniekiem cilvēkā, tomēr, ja Covid-19 mums kaut ko ir iemācījis, tad tas ir tas, ka mēs vairs ne par ko nevaram būt droši. Tieši tāpēc ir ļoti svarīgi turpināt novērot dažādu vīrusu izplatīšanos savvaļas dzīvnieku vidū.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Viruses”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu