Divās dienās jau 10 mēģinājumi ievest sankcionētās preces no Baltkrievijas

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Kravas automašīnu rindas robežkontroles punktā Kaplava-Plusi Krāslavas novadā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Ilustratīvs attēls.
Kravas automašīnu rindas robežkontroles punktā Kaplava-Plusi Krāslavas novadā pie Latvijas-Baltkrievijas robežas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Divu dienu laikā jau 10 gadījumos liegta konkrētu preču ievešana Eiropas Savienībā (ES) no Baltkrievijas saistībā ar darījumu pabeigšanas izņēmuma termiņa beigām, ziņu portālam TVNET pastāstīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļā.

Reaģējot uz Krievijas sākto karu Ukrainā, Eiropas Savienība ir ieviesusi plašas sankcijas kā pret Krieviju, tā Baltkrieviju, no kuras teritorijas veikti uzbrukumi Ukrainai. Tostarp 2.martā ES vienojās par ierobežojumem, kas saistīti ar koksnes un koksnes izstrādājumu, cementa izstrādājumu, naftas, gāzes, ogļu, bitumena, minerālmēslu, mehānisko ierīču, gumijas pneimatisko riepu, dzelzs un tērauda izstrādājumu un citu produktu importu un eksportu ES no Baltkrievijas.

Vēl līdz šā gada 4. jūnijam bija iespēja pabeigt tos darījumus, kas sākti pirms 2022. gada 2. marta. Līdz ar to pirms 2. marta noslēgto līgumu izpilde bija iespējama, taču nebija atļauta šo līgumu pagarināšana vai būtisko sastāvdaļu grozīšana. Šis izņēmuma nosacījums attiecās gan uz ievešanai, gan uz izvešanai paredzētajām precēm.

Saskaņā ar VID sniegto informāciju jau pirmo divu dienu laikā pēc izņēmuma termiņa beigām - 5. - 6.jūnijā - kopumā 15 gadījumos tikusi liegta konkrētu preču ievešana ES vai izvešana no ES saistībā ar darījumu pabeigšanas izņēmuma termiņa beigām.

Tostarp desmit gadījumos no Baltkrievijas uzņēmēji vēlējās importēt koku vai koka izstrādājumus, kā granulas, zāģmateriāli, koka daļas mēbelēm, paletes, finieris u.c.

Vēl divos gadījumos uz Latvijas - Krievijas robežas konstatēti mēģinājumi ievest ES koka izstrādājumus un kravu ar cementu, taču nav uzrādīti derīgi līgumi par šo preču piegādi.

Papildus konstatēti trīs gadījumi, kad atpakaļ uz ES noraidītas kravas ar precēm un tehnoloģijām, kuras nav atļauts eksportēt uz Krieviju vai Baltkrieviju, kā caurules, savienotājelementi, gultņi.

Kā paskaidroja VID, par minētajiem gadījumiem sods netiek piemērots, taču krava netiek ielaista ES vai tiek raidīta atpakaļ, no kurienes vesta. Savukārt atkārtots mēģinājums šķērsot robežu ar to pašu kravu var tikt uzskatīts par pārkāpumu, par ko var tikt sākts kriminālprocess.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu